Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Yüce Divan yargılamalarının kimde olacağının yargının meselesi olmadığını söyledi.

AYM Başkanı Arslan, TBMM'de düzenlenen adli yıl açılış resepsiyonunda basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Arslan, Yargıtay Başkanı’nın “Yüce Divan yargılamaları Yargıtay’a verilmelidir” sözlerini değerlendirdi. Zühtü Arslan, “Yargıtay Başkanı’nın görüşüdür, bu Türkiye’nin bugünkü meselesi değildir. Yargının meselesi de değildir. Bu tamamen anayasa koyucunun takdirindedir. Biz de en iyi şekilde bu görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“2 hakim, 4 savcı kararlarından dolayı tutuklu. Siz bunu yargı bağımsızlığı anlamında değerlendirir misiniz?” sorusuna ise Arslan, şu cevabı verdi: “Bu konularda değerlendirme yapmak istemiyorum. Bu konular bizim önümüze gelebilecek konular. İhsası rey anlamına gelebilecek bir şey söylemek istemem.”

AYM Başkanı Arslan, ayrıca bireysel başvuruda bir temyiz mercii olmadıklarını sadece hak ihlali tespiti yaptıklarını aktardı.

YARSAV Başkanı Murat Arslan’ın raportörlük görevinden alınmasının hatırlatılması üzerine Zühtü Arslan şunları söyledi: “Çalışmasından performansından memnun olduğunuz kişiler devam eder, olmadığınız kişilerin kurumlarına iadesi söz konusu olur. Şahsa özel bir şey söz konusu değildir.”

AYM’nın verdiği dershane kararı sorusuna ise Arslan cevap vermedi.