Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma davasında müşteki avukatlarından Murat Kemal Dürüst, aralarında Alp Gürkan ve Halit Evinç’in de yer aldığı ve Cumhuriyet savcısı tarafından haklarında takipsizlik kararı verilen 39 kişinin yargılanması için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptıkları başvurunun kabul edilmesi halinde sanık sayısının 84 kişiye yükseleceğini söyledi. Dürüst, ayrıca başvurularının kabul edilmemesi halinde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını kaydetti.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazası ceza davasının üçüncü duruşmasının ilk günü tamamlandı. İlk gün, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın sorgulaması yapıldı. Müdür Ramazan Doğru’nun sorgulaması yarım kaldı. Duruşma yarın sabah 09.00’da Ramazan Doğru’nun müşteki avukatları tarafından sorgulanması ile devam edecek.

Can Gürkan’ın sorgulanması sırasında sık sık maden şehidi ailelerinin sözlü sataşmalarda bulunması mahkeme heyetini, müşteki avukatlarını ve sanık avukatlarını karşı karşıya getirdi. Mahkeme başkanının şehit madenci yakınlarından birini susturmak için "Kes be sesini" şeklinde hitap etmesine sinirlenen müşteki avukatları "Maden şehidi ailesine gelince sus artık be, Can Gürkan’a gelince Can bey. Böyle bir yaklaşımı kabul edemeyiz" şeklinde itiraz etmesi üzerine salonda kısa süreli gerginlik yaşandı. Mahkeme başkanı da kimseye farklı bir muamele yapmadığını ve duruşmanın yürüyebilmesi için yargılamaya müdahale edilmemesini istedi.

Müşteki avukatlarından Mehmet Aydın ise kazanın olduğu 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) ile yapılan protokol kapsamında eğitimde gözüken işçilerin cesetlerinin madenden çıkarıldığını belirterek, Can Gürkan’a bu durumdan haberi olup olmadığını sordu. Can Gürkan ise bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Avukat Mehmet Aydın konunun araştırılması için Celal Bayar Üniversitesi'nden 13 Mayıs 2014 tarihli eğitim çizelgesinin mahkeme tarafından istenmesini talep etti.

Can Gürkan’ın sorgulamasının tamamlanmasının ardından şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru’nun sorgulanmasına geçildi. Cumhuriyet savcısı ve sanık avukatları tarafından sorgulanan Ramazan Doğru’nun müşteki avukatları tarafından sorgulanmasına yarın sabah 09.00’da devam edilecek.