Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hizmet Hareketi’ne yönelik söylediği iddiasıyla bir vatandaşın yargıya taşıdığı, ‘inlerine gireceğiz, gözü dönmüş gizli örgüt, haşhaşi’ gibi ifadeleriyle ilgili başvurusunu karara bağladı.

Şikayetçi Nurettin Polat, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç konuşmasında Hizmet Hareketi'ne yönelik kullandığını belirttiği ‘inlerine gireceğiz, kokuşmuş, çürümüş, sinsi, virüs, gözü dönmüş gizli örgüt, haşhaşiler’ gibi ifadeleri nedeniyle itham edildiğini ve kişilik haklarına saldırıldığını gerekçe göstererek tazminat davası açtı. Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi, açılan davanın kesin olarak reddine karar verdi. Bunun üzerine Nurettin Polat, delilleri sunma fırsatı verilmediği, manevi kişiliğine hakaret ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirterek AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvurucunun 'Hizmet Hareketi’ne mensup olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden dolayı dava açtığını' belirttiği halde gerekçeli kararda raportörün ‘paralel yapı’ ifadesini kullanması dikkat çekti. O ifadeler gerekçeli kararda şöyle yer aldı: “Başvurucu, davalının ‘paralel yapı’ ile mücadele adı altında kendisinin mensup olduğu cemaati hedef alan, tahkir içeren ve küçük düşürücü beyanlarda bulunduğunu belirtmiştir.”

AYM’nin gerekçeli kararında ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Bir süredir pek çok siyaset çevresinin, sivil toplum örgütlerinin üyelerinin, medya mensuplarının, iş çevrelerinin, sendikalar başta olmak üzere iş ve işveren örgütlerinin katıldığı ve büyük oranda gazeteler, basın ve yayın araçları ile sosyal medya üzerinden yapılan tartışmalardan, tartışmanın tarafları veya başvurucu gibi söz konusu taraflardan birine kendisini yakın hisseden kişiler üzüntüye kapılabilir. Fakat bireylerin üzüntü duymaları tek başına söz konusu tartışmaların kamu yararı fonksiyonunu ortadan kaldırmaz. Davalının açıklamalarında başvurucunun mensubu olduğunu ileri sürdüğü topluluğu nitelendirdiği gösterilememiştir."

AYM, başvurunun, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.