Anayasa Mahkemesi (AYM), adli yargıda çalışan bir mübaşirin özlük haklarında ayrımcılık yapıldığı hususundaki başvuruyu 'kabul edilemez' buldu.

N.P. isimli mübaşirin; Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun tasarısında bulunan mübaşirlere ilişkin düzenlemenin tasarıdan çıkarılarak TBMM’ye sunulduğunu ve bu durumun askeri mahkemelerde bulunan mübaşirlerle adli mahkemelerdeki mübaşirler arasında özlük hakları bakımından eşitsizlik oluşturduğunu belirterek, Anayasa’nın 10. ve 13. maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle AYM Başkanlığı'na bireysel başvuru yaptı.

Bireysel başvuru yollarının kullanılması için eylem ve ihmallere karşı başvurulacak kanun yollarının da tüketilmiş olması gerektiğini kaydeden AYM ise bireysel başvuru kapsamından bir yasama işleminin doğrudan ve soyut olarak Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptal için bireysel başvuru yapılamayacağına dikkat çekti. AYM, yapılan başvuruyu konu bakımından yetkisizlik nedeni ile 'kabul edilemez' buldu.