Anayasa Mahkemesi (AYM), Yüce Divan’da yargılanacak askerlerin soruşturma veya görevden uzaklaştırma hakkındaki kararlara yapacakları itirazların Cumhurbaşkanı tarafından kesin hükme bağlanmasını iptal etti.

AYM, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 6519 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerine ilişkin başvurusunu 14 Ocak’ta karar bağlamıştı. AYM’nın verdiği kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Dava konusu kuralda Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan ve Jandarma Genel Komutanı hakkından ise İçişleri Bakanı tarafından soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi ile soruşturma izni verilmiş bulunanların geçici süre ile görevden uzaklaştırılmaları hakkındaki kararlara karşı ilgililer tarafından itiraz edilmesi hâlinde Cumhurbaşkanı tarafından verilen kararların kesin nitelikte olacağı belirtilmişti.

AYM, itiraz üzerine Cumhurbaşkanı tarafından verilen kararların yargı denetimine tâbi olması gerekirken, bu kararların kesin olduğu belirtilerek yargı denetimi dışına çıkarıldığı dava konusu kuralın anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Dava konusu kuralın Başbakan ve İçişleri Bakanı tarafından üst düzey komutanların soruşturulmalarıyla ilgili verdikleri kararlar hakkında Cumhurbaşkanının itiraz makamı olarak verdiği kararlara karşı yargı yolunu kapatmakta olduğunu kaydeden AYM, gerekçeli kararından şu ifadelere yer verdi: “İlgililerin itiraz üzerine verilen kararlara karşı dava açma hakkı, kişilerin hak arama özgürlüklerini etkili biçimde kullanabilmelerini sağlayan yoldur. Dolayısıyla ilgililer yönünden yargı yolunu kapatarak mahkemeye erişim hakkını engelleyen dava konusu kural hak arama özgürlüğüne de aykırıdır.”

Dava konusu kuralın anayasanın 36., 105. ve 125. maddelerine aykırı olduğunu belirten AYM maddenin iptaline oy çokluğu ile karar verdi.