İzmir Valiliği, ‘Ayrımcılıkla Mücadele ve eşit Muamele Hakkı’ konusunda çalıştay düzenlendi.

Karşıyaka Vilayetlerevi'nde gerçekleştirilen çalıştaya, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Çataklı, Mülkiye Müfettişleri İbrahim Akın, Murat Gözütok, Cenk Hakan Karaduman, Bedreddin Özmen, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Çetin Akder, ilçe kaymakamları, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşit Muamele Hakkı Konusunda Mülki İdare Amirlerinde Farkındalığın Artırılması Projesi ve bu çalıştayın; mülki idare amirlerinin, mülkiye müfettişlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, kolluk birimlerinin var olan ayrımcılık yasağı ve eşit muamele hakkı konusundaki bilinç, hassasiyet ve bilgi düzeylerini artırmayı hedeflediği bildirildi. Ayrımcılıkla mücadele ve eşit muamele hakkı konusunda mülki idare amirlerinin farkındalığının artırılması ve koordinasyon kapasitelerinin güçlendirmesi de hedeflenenirken ayrımcılıkla mücadele ve eşit muamele hakkına yönelik teftiş ve denetimler konusunda Mülkiye Teftiş Kurulunun kurumsal kapasitesini geliştirmek ve mevcut uygulamaların AB standartlarına uyumunun sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Yapılan çalışmaların insan odaklı bir bakışın gerçekleştirilmesi için olduğunu belirten Vali Toprak, "Adına eşitsizlikle mücadele diyelim, eşitsiz muamelenin kaldırılması diyelim, ayrımcılığın kaldırılması ve mücadele diyelim, ne söylersek söyleyelim, temelinde insanımıza olan bakışın güzelleştirilmesi, hissettirilmesi ve işin doğrusu mevzuatın da ötesinde zihnimizde oluşturduğumuz engellerin kaldırılmasını temin etme amacına matuf çalışmalar diye düşünüyorum. Bu çalışmayı da bu kapsamda değerlendiriyorum. Çok önemli bir süreçten geçtik ve geçiyoruz. Bu manada anayasamızda kanunlarımızda ikincil, üçüncül mevzuatlarımızda çok önemli değişiklikler yapılıyor. Hissedilen, göze çarpan her türlü yanlış anlaşılabilecek maddeler bir taraftan kontrol edilerek o noktalardan çıkarılıyor, bununla birlikte insanlarımızın, aslında tüm toplum katmanlarımızın da eğitilmesi gerekiyor. Bu noktada bu çalıştayı da bir farkındalık olarak, bir kez daha altını üstünü çizerek ifade etmekte fayda var diye düşünüyorum. Şüphesiz ki uygulamada özellikle mülki idare amirlerimiz, emniyetimiz, jandarmamız, alanda fiili görev yapan arkadaşlarımız açısından önem arz ediyor. Çünkü bir devletin bakış açısını insan odaklı, demokrasi odaklı, insan hakları odaklı bir bakışın gerçekleştirilmesini tesis ettirmek gerekiyor. Diğer taraftan da bu uygulamalar çerçevesinde toplumun en önemli katmanlarından biri olan sivil toplum örgütlerimizin de bu bakışı idareyle birlikte kontrol etme, bakma, hissettirme, aksayan yönlerini idare ile toplum arasında birlikte bunu ortaya çıkarma görevi açısından da önemli görevler düşüyor." dedi.

Devletin itibarının, topluma verilen hizmet kalitesiyle artacağını ifade eden Toprak, "Hizmetin kalitesi ile zihnimizdeki o görülen duvarların kaldırılması ve bakış açımızın topluma yansıtılması noktasındaki engelleri ne kadar kaldırabilirsek o zaman işte toplumun hissiyatını da devletin itibarına, idarenin itibarına dönüştürmüş olabiliriz diye düşünüyorum. Başta İçişleri Bakanlığımıza, değerli mülki idare amirlerimize, Teftiş Kurulu Başkanlığımıza ve katkı sağlayan herkese, siz değerli konuklarımıza en derin saygılarımı sevgilerimi sunuyorum. Bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepinizi saygılarımla selamlıyor, teşekkür ediyorum." diye konuştu.