Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan’ın ardından kadına yönelik şiddete tepkiler dinmiyor. CHP Kayseri İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Gonca Yelda Orhan, kadınların dışlandığını belirterek, “Toplumdaki yerimiz o kadar sıkıntıya düştü ki pembe metrobüsler, pembe tramvaylar konuşuluyor. Artık ayrıştıran toplum olmaktan kurtulmamız gerekiyor.” dedi.

CHP İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Gonca Yelda Orhan, Medeni Kanun'un kabul edilişinin yıl dönümü nedeniyle il teşkilatında basın toplantısı düzenledi. Orhan, “Medeni kanunlar, insanların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlardır. Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin büyük bir kısmı medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanun'a bakmak yeterlidir. Medeni Kanun, 17 Şubat 1926'da yürürlüğe girmiştir. Türk Medeni Kanunu eski hukuk sisteminden tamamen farklı, çağdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirmiştir. Medeni Kanun'un en belirgin yanı kişisel hak ve özgürlüklere kattığı anlamdır. Dönemin koşulları göz önüne alındığında, kadınlar açısından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapısı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir.” diye konuştu.

Orhan, açıklamasında, Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan’ın ardından başlatılan kadına yönelik şiddet kampanyalarına destek verdiklerini söyledi. Orhan, “Toplumdaki yerimiz o kadar sıkıntıya düştü ki pembe metrobüsler, pembe tramvaylar konuşuluyor. Tamamen dışlanma durumundayız. Artık ayrıştıran toplum olmaktan kurtulmamız gerekiyor. O kadar facia durumundayız ki anlatmaya dilimiz bile varmıyor. Ayrı okullar, karma eğitimlere karşı mücadele. Kadın erkekliğini hiçe sayma derken geldiğimiz nokta bugün maalesef bu.” şeklinde konuştu.

"TOPLUMDA ÇÖKÜŞ HIZLANDI"

CHP İl Başkanı Mustafa Ayan da Türkiye’de 12 yılda toplumsal çöküşün hızlandığını söyledi. Ayan, şunları ifade etti: “Bizim ülkemizde olan maalesef kadının 2. sınıf, 3. sınıf, 4. sınıf anlayışının tezahürü lokalize patlamalarla bu tür Özgecanların öldürülmesine, kadınlarınızın dövülmesine, sokakta bırakılmasına, çalışmamasına dair telkinler yapılarak bu noktaya geldi. Bizi yönetenler, eğer hakim efendi, gönlü vardı diye tecavüze uğramış kadının hakkını yer ve tecavüzcüsünü sokağa bırakırsanız bu toplum da kin ve nefreti artırır. Eğitimsiz, terbiyesiz, ahlaksız, İslami terbiye çerçevesinde olup da İslam terbiyesinden alakası olmayan Müslüman ahlaksızların çoğaldığı bir ortamda yaşıyoruz. Özgecan’larımız bunun için katlediliyor. Kadınlarımız bunun için dövülüyor. Özgecanları öldürecek insanlara tüyolar veriliyor ve yolları açılıyor.”