Musevi cemaatinin düzenlediği iftar programında bir araya gelen azınlık cemaatleri birlik ve hoşgörü mesajları verdi. İftara Rum, Türk, Musevi, Süryani, Bulgar ve Gürcü cemaatinden temsilciler katıldı.

Musevi cemaati, Or-Ahayim Balat Hastanesi’nin bahçesinde iftar yemeği verdi. İftara İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ekümetik Patrik Bartholomeos, Başpiskopos Levan Zekiyan, Metropolit Yusuf Çetin ve çok sayıda azınlık cemaati lideri ve temsilcisi katıldı.

Farklı inançlarda duaların okunduğu iftarda konuşan Vali Vasip Şahin, "Rum-Ermeni, Türk, Musevi, Süryani, Bulgar ve Gürcü cemaatlerinin temsil ettikleri bu iftar sofrasında bulunmak beni çok mutlu etti. Bu anlamlı programı düzenleyen tüm cemaatlerimize şükranlarımı sunuyorum." diye sözlerine başladı. Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizi bir araya getiren bütün cemaatlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bakınız din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın bütün cemaatlerimiz ve diğer illerden gelen vakıf temsilcilerimiz bu iftar sofrasında buluştuk ve aynı ekmeği paylaştık. Çünkü kardeşliğin en iyi paylaşıldığı yer sofralardır. Aynı sofrada buluşma geleneği yüzlerce yıldır hayat bulmuştur. Burada ülkemizin bütün renklerini bir araya getiren ve her şeyden önce gönüllerimiz doyuran Ramazan’ın hayırlara kapı açmasını temenni ediyorum."

Dünyada zulümleri bitirmek için dini liderlerin daha çok çalışılması gerektiğini dile getiren Vali Şahin, “Hangi dine mensup olursa olsun dünyanın hiçbir yerinde yapılan zulümlere, saldırılara, günahsız insanların katledilmesine, esaret altında bırakılmasına hiçbir insan, hiçbir inanan olumlu bakmaz. Herkes büyük bir üzüntüyle ve büyük bir infial duygusuyla bu yapılanları kınamak durumundadır. Bizler farklı din mensuplarının liderleri olarak dünyada hoşgörü ve kardeşliğin yayılması, kanın bitmesi için daha fazla çalışmalıyız. Bizler aynı masada oturup Allah’ın verdiği nimetlerden istifade ediyoruz. Bir araya gelip, konuşabiliyor ve aynı güzellikleri yaşayabiliyoruz. Öyleyse bu güzellikleri bütün insanlığa yaymakta bizlerin üzerine düşen bir borçtur” diye konuştu.

'MÜSLÜMAN VE HRİSTİYAN KARDEŞLERİMİZLE BİRLİKTEYİZ'

Dinler arasındaki diyaloğa büyük saygı duyduklarını anlatan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh de "Onun için bu programda Hristiyan ve Müslüman kardeşlerimizle birlikteyiz. 15 yıldır Müslüman kardeşlerimizin inancına saygı için düzenlediğimiz bu iftar programımızı Hristiyan inancına mensup insanlarımızla birlikte düzenlemenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu dostluk soframızın yüzyıllar önce İstanbul’da kurulan ilk mekanlardan biri olan Balat’ta yapıyoruz” ifadelerini kullandı.