Yıllardır yönetmelik yayınlanmadığı için seçim yapamayan azınlık vakıfları, büyük bir yönetim krizi yaşıyor. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, yönetmeliğin çıkarılmaması durumunda vakıfların kendi yöneticilerini seçebileceğini söyledi.

Azınlık vakıflarının seçimlerine ilişkin yönetmelik 19 Ocak 2013'te iptal edilmişti. Bu tarihten bu yana söz konusu vakıflar seçim yapamıyor. Vakıfların seçim yapamaması azınlık cemaatlerinin en önemli sorunlarından biri haline geldi. CHP Milletvekili Selina Doğan da sorunu Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Doğan, şu soruları yöneltti: "Azınlık vakıflarının seçim yapabilmesine olanak sağlayan yönetmelik neden iptal edilmiştir? Seçimlerin yapılabilmesi için yeni bir yönetmelik neden halen hazırlanmamıştır? Yeni yönetmelik hazırlanması için bir çalışma yürütülmekte midir? Yeni yönetmelik ne zaman çıkarılacaktır?"

'YÖNETMELİK BİR ZORUNLULUKTUR'

Bağlı bulunduğu cemaatin hayri, dini, kültürel, eğitsel, sosyal ve sıhhi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan vakıfların yöneticilerini Osmanlı döneminden beri ilgili cemaatlerin demografik özelliklerine uygun olarak düzenli şekilde gerçekleştirildiğini dile getiren Doğan, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 6’ıncı maddesinin "Cemaat vakıflarının yöneticileri mensuplarınca kendi aralarından seçilir. Vakıf yöneticilerinin seçim usûl ve esasları yönetmelikle düzenlenir" hükmünü hatırlattı.

Doğan, şunları söyledi: "Uygulamada yaşanan aksaklıklar nedeniyle cemaatlerin de onayıyla yürürlükteki son yönetmelik 19 Ocak 2013 tarihinde kaldırıldı. Hala yeni yönetmelik yayımlanmadı. İlgili yönetmeliğin yayımlanmaması yalnızca seçme seçilme hakkının ihlali değil aynı zamanda dini, sosyal ve kültürel varlığını söz konusu vakıflar aracılığıyla sürdüren ilgili cemaat mensuplarının bu haklardan layıkıyla yararlanmasına da engel olmaktadır. Mevzuatımızda yönetici seçimleri bir yönetmelikle belirlenen yegane tüzel kişilik olan cemaat vakıflarının seçim yönetmeliğinin bir an önce yayınlanması hem iç hukuka göre hem de Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre bir zorunluluktur."

Azınlıkların toplumsal yaşamının düzenlenmesine ilişkin böylesine hassas bir konunun yalnızca 'formaliter' değil kimliksel bir varoluş meselesi olduğu ve eşit vatandaşlık ilkesinin bir an evvel tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, seçimlerin yapılabilmesi için yeni bir yönetmelik çıkarılmayacaksa bu vakıfların kendi seçimlerini yapabilecek, kendi yöneticilerini seçebilecek ve yollarına böyle devam edebilecek yönetme birikimine ve geleneğine sahip olduğuna dikkat çekti.