Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 2013 yılında işlenen cinayette kızı Gizem Tunç'u kaybeden baba Yunus Tunç, Mersin'de işlenen cinayette hayatını kaybeden Özgecan Arslan'ın ailesinin acısını paylaştığını ve sabır dilediğini söyledi.

Ereğli'de 2013 yılında Radar mevkiinde öldürüldükten sonra elleri kesilen kızını kaybeden Yunus Tunç, Mersin'de yaşanan cinayette hayatını kaybeden Özgecan Arslan'ın anne ve babasına sabırlar diledi. Yaşadıkları acının çok büyük olduğunu söyleyen Yunus Tunç, bu acının tarifinin imkansız olduğunu kaydetti.

PİŞMANIM DİYOR, YASA GEREĞİ CEZASI İNDİRİME GİDİYOR

Gizem Tunç'un babası Yunus Tunç, ceza kanunlarında yer alan 'Pişmanlık Yasası'nın kaldırılması gerektiğini söyledi. Kızını öldüren ve iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan Deniz Boyraz'ın önce 50 yıl ceza aldığını ardından da 'Pişmanım' diyerek yasa gereği aldığı cezanın 34 yıla düştüğünü ifade etti. Baba Tunç konuşmasında, "Öncelikle Allah sabır versin onlara. Bu olayı yaşamak gerçekten çok zor ve çok acı. İnsan düşünmek bile istemiyor. İnşallah zanlılar hak ettikleri cezayı alırlar. İnşallah affı kabul etmeyerek bir ceza verirler. Çünkü 'Pişmanlık Yasası'ndan yararlanma gibi bir durum var. Bunun kaldırılması lazım. Çünkü 'Ben yaptım, pişmanım' dediği zaman ceza bayağı bir düşüyor. Benim kızım Gizem' de olduğu gibi. 50 yıldan 34 yıla düştü mesela. Ben pişmanım dediği zaman yasadan faydalanılıyor. Bir kere bunun kaldırılması gerekir. İyi hal diye bir şey de yok aslında. Bence cezaların biraz hafif olmasında da kaynaklanıyor. Çünkü sonuçta Gizem'in cinayetinde 'Benim Sevgilimdi' sözünü hakim kabul etmedi. Sevgilisi olmadığını zaten mahkeme kanıtladı. 1,5 yıl önce bitmiş olan bir ilişki cinayetin nedenini sadece kıskançlık da diyebiliriz. 1,5 yıl sonra bile 'Hala benim sevgilimsin, sen başkasını sevemezsin, sen benimsin' diyerek bu duygularla yapılmış bir cinayet zaten bu. Gizem'in katiline 2 kere ağırlaştırılmış müebbet verilmesi gerekiyordu. Önce 50 yıl verildi. Sonra 34 yıla düşürüldü. Ben pişmanım dediği zaman da yapacak bir şey kalmıyor. Yasa gereği bunu böyle değerlendiriyorlar"

'BU ÜLKEDE YARDIMCILIK DA BÜYÜK BİR SUÇ DEĞİL'

Kızının öldürülmesinin ardından Deniz Boyraz'ın babası Ali Boyraz'ı da delilleriyle cinayete yardım ettiğinin kesinleştiğini bu nedenle de 2 yıl ceza aldığını kaydeden Yunus Tunç, alınan cezaya bakıldığından cinayete yardım etmenin de büyük bir suç olmadığını söyledi. Tunç konuşmasında "Birde ölü üzerinde tahribat var. Elleri kesilmesi Aynı Gizem'in de tırnaklarından DNA testi olmasın diye ellerini kestiler zaten. Aynı şekilde. Aslında burada bir canilik var. Canavarlık hissi var. Biz bunu zaten anlamadık. Şu anda temyizde zaten karar. Temyiz kararını bekliyoruz. Çünkü babası da ceza aldı. Yardımcılık da büyük bir suç değil. Yani cinayetin kanıtlarını temizlemek Türkiye'de büyük bir suç değil. Bunu da gördük. Babasına da bir, bir iki yıl verdiler. Kanıtları temizlediği zaten kesinleşti ki ceza aldı. Bu dedikleri gibi namus cinayeti falan değil. Bu kıskançlık, karşı tarafı tanımasından ötürü istediği para var."

'MÜCADELEYİ BIRAKMASINLAR'

Arslan ailesinin iyi bir avukat tutarak mücadele etmelerini isteyen Yunus Tunç "Valla mücadele verecekler. Öyle de insanlara benziyorlar. Çok da sabırlı insanlar. İyi bir avukatla bu işi çok rahat çözebileceklerini ki daha da fazla medyaya yansımış bir olay sonuçta. Bir de onların bir artısı var. Kızı daha ölmeden yakılmış ve elleri kesilmiş. Onların iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması gerekiyor"

'İDAM ÇÖZÜM DEĞİL'

Özgecan Arslan Cinayetinin ardından son günlerde konuşulan idam söylentileri hakkında da açıklamalarda bulunan Yunus Tunç, bunun çözüm olmadığını söyledi. Verilen cezanın tam olarak uygulanması gerektiğini ifade eden Yunus Tunç, "İdam bir çözüm değildir aslında. İdam da kişiyi alır direk olarak kurtarırsın. Öldürürsün bir kere cezayı verirsin. Kaldı ki Avrupa Birliğinde de bu geçerli değil. Bunun bir kere Türkiye' ye gelmesi çok zor. Ama cezaları hafifletmemek ve affetmemek lazım. Bir yasa çıkabilir. Yasanın sonucunda aldığı cezada düşebilir. Yani 34 yıl yerine daha aşağıya inebilir. Bunların bir kere yok edilmesi lazım. Cezaların tatbik edilmesi ve net olması lazım. Sonuçta bu elli yıl yemişse elli yıl yatmalı. O yatacağı süre içerisindeki işkence daha önemlidir benim için. İdam da bana göre tam bir çözüm değildir."

'ALLAH' A SIĞINIP, İBADET ETSİNLER'

Kızını kaybettikten sonra çok zor günler geçirdiğini söyleyen Yunus Tunç, o zor günleri Allah'a sığınıp ibadet ederek atlattığını söyledi. Arslan ailesinin de Allah'a sığınmaları gerektiğini söyleyen Baba Yunus Tunç, "Allah'a sığınsınlar. İbadet etsinler. Yapacak hiç bir şey yok. Sadece dualarla ayakta durabilecekler. En azından Allah'ın o evlatlarını verdiğini ve Allah'ın aldığını kabul etmekten başka kadere inanmaktan başka bir düşünceleri olmaması lazım. Yapacak hiç bir şey yok. Allah sabır versin onlara. Gerçekten acıları büyük. Çünkü insan geçmişinden de bugününde de keyif almıyor. Çok zor bir durum bu. İnşallah atlatacaklardır bu durumu. Ben onların da inançlı olduklarını gördüm" dedi.