Gebze Belediyesi'nden emekli Mustafa Kaya, 10 yıl önce, bir banka şubesinden 111 bin lira taşıt kredisi çekti ve 3 oğlunu kefil gösterdi. 60 ay vadeli kredinin 28'ini düzenli ödedi, ancak geri kalanını aksattı. Bu sebeple banka, Kaya'nın evine ve arabasına haciz koydu ve ikisini sattı. Kaya, buna rağmen borcunu kapatamadı. Psikolojisi bozulan Kaya, geçen şubat ayında bir trafik kazasında yaşamını yitirdi.

Üç kardeş, babalarının borcunu ödemek için bankaya gittiklerinde şoke oldu. 8 bin lira anaparası kalan kredi borcu, faizleri nedeniyle, 225 bin lirayı bulmuştu. Bir yandan babalarının acısını yaşayan, bir yandan kredi borcuyla şoke olan 3 kardeşten biri olan Ramazan Kaya, bu miktarı ödemelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bankanın yardımcı olmamasından yakınan Kaya, "Borç sebebiyle hayatımız alt üst oldu. Ne yapacağımızı bilemiyoruz, şaşırdık kaldık. Babamızın acısını dahi yaşayamıyoruz." dedi.

Gebze Belediyesi'nden emekli olan Mustafa Kaya ve 3 oğlunun hayatını altüst eden olay 2005 yılında başladı. Kaya, bu tarihte ticari araç almak için bir bankanın Pendik şubesinden 60 ayla vadeyle 111 bin lira ticari araç kredisi çekti. Kaya, kredi çekerken 3 oğlunu kefil gösterdi. Kaya, taşıt kredisinin 28'ini düzenli olarak ödedi, ancak geri kalanlarını aksattı. Taksitler aksaması sebebiyle, Kaya'nın ev ve aracına haciz geldi ve ikisi de satıldı. Yaşadığı olaydan dolayı Mustafa Kaya'nın psikolojisi bozuldu. Kaya, geçen şubat ayında Gebze ilçesinde, yol kenarında otobüs beklerken, bir aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Kaya'nın 3 oğlundan biri olan Ramazan Kaya, bir yandan babasının acısını yaşarken, bir yandan banka borcuyla uğraşmaya başladı.

Kaya, yaşananları şöyle anlattı: "Babam, 2005 yılında, 60 ay vade ile 111 bin lira taşıt kredisi çekti. Kredi vadesinin 28'ini düzenli olarak ödedik. İşlerimizin iyi gitmemesi sebebiyle, geri kalan 32'sini ödeyemedik. Ödeyemeyince, babamın oturmuş olduğu daire, 38 bin lira, kamyonu ise 35 bin lira bedel karşılığında bankaya kaldı. Bugüne kadar bankaya yaklaşık 90 bin lira ödedik. Ben de borcu bir an önce kapatmak için, babamın yaşadığı süre içerisinde, babam adına banka şubesiyle iletişime geçtim. Ancak bir sonuç alamadım. İşin içinden çıkamayınca babamın psikolojisi bozuldu. Babam, geçen 3 Şubat'ta Gebze'de yol kenarında otobüs beklerken, bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Biz bir yandan babamızın acısını yaşarken bir yandan da geriye kalan borçlarını ödemek için çalışma başlattık. Babamızın kabir azabı çekmemesi, toprağında rahat uyuması için borçlarını ödüyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 35 bin lira borcunu ödedik."

Geriye babalarının banka kredi borcu kaldığını belirten Kaya, şöyle devam etti: "Banka şubesi 8 bin lira anaparası kalan kredi borcunu, faizleri nedeniyle 225 bin liraya çıkarmış. Derdimizi anlatmak için bütün kapıları çalıyoruz. 2013'te Aile ve Sosyal Güvelik Politikalar Bakanlığı’na dilekçe yazdım. Bakanlığın ilgilenmesi sonucu, 225 bin lira olan borcu banka, 45 bin liraya kadar düşürdü. Ben tekrar bankaya gittim borcu yapılandırmak için. Ancak 45 bin lira olan borç, faiz olan paranın bir daha faizinin çıkması sonucu 78 bin lira oldu. Aylık 1300 lira ödeme tutarı çıkartıldı. Biz de bu parayı ödeyemedik."

Kaya, babasının kredi çekerken kendisi ve diğer 2 kardeşini kefil olarak gösterdiğini ancak bundan haberleri olmadığını söyledi. Kefil olmaları sebebiyle borcun kendilerine kaldığını belirten Kaya, şunları kaydetti: "Biz üç kardeş olarak hiçbir resmi kurumda, sigortalı işte çalışamıyoruz. Kendim 13 yıldır sigortalı hiçbir işte çalışamıyorum. Kardeşimin maaşında bloke var. 18 aydır o parayı alamıyor. Şu an ne yapacağımızı bilemiyoruz. Babamdan kalan 93 model bir ticari araç var. Piyasa değeri 20 bin lira dahi yapmıyor. Arabayı kendi üzerimize intikal ettirmek istedim. Ama üzerime alamıyorum. Çünkü karşıma haciz çıkıyor. Babamızın acısını dahi yaşayamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık."

Yetkililerden yardım bekleyen Kaya, "Abidik kubudik' yollar ile para kazanmak istemiyoruz. Önümüzün açılmasını istiyoruz. Bize yardımcı olmuyorlar. Ben de Cumhurbaşkanımızdan yardım bekliyorum." ifadelerini kullandı.