Mersin’ in Gülnar ilçesinde badem üreticileri sezonun ilk bademinin hasadına başladı. Geçen yıl 300 ton olan badem rekoltesinin, bu yıl 600 ton olması öngörülüyor.

Gülnar Badem Üreticileri Derneği Başkanı Ali Kozak, bademcilik ve badem üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gülnar'ın iklimi ve toprak yapısı itibariyle çok çeşitli badem türlerinin yetişmesine uygun olduğunu vurgulayan Kozak, şu ifadeleri kullandı: "Bu nedenle üreticimiz son yıllarda badem yetiştiriciliğine yöneldi. Bademcilik uzun vadede üreticinin yüzünü güldürecek bir tarım sektörü olarak gelecek vaat etmektedir. Her yıl yükselen bir rekoltesi var. Geçen yıl 300 ton olan badem rekoltesinde bu yıl 600 ton rekolte beklenmektedir. Ürünün çiçek döneminde meydana gelen don ve dolu olayına rağmen rekoltenin yüksek olmasının sebebi badem yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve gelişmesidir.

Badem hasadı ve işlemesi yöntemlerinde de yenilikler yaptık. Değnekle vurularak yada insan gücüyle yapılan hasatlar hem ağaca zarar veriyor hem de çok zahmetli oluyordu. Şimdi makinayla titreşim yöntemi kullanılarak hasat yapılıyor.hasattan sonra badem soyma ve kırma tesisimizde bademi kabuğundan ayırarak işliyoruz.bunlar badem üreticimiz için kolaylık oldu. İleriki yıllarda paketleme tesisimizi de faaliyete geçirerek Gülnar’ ın kaliteli bademini hem ülkemizde hem dünyada hak ettiği pazara ulaştıracağız."

Kozak bu yıl badem fiyatlarının da çok uygun olduğunu belirterek, elle kırılan Nonpar cinsi bademin kilosunun 25 liradan, diş ile kıralan Teksas cinsi bademin 13 TL'den, Bertina cinsinin 10 TL'den diğer yarı sert kabuklu bademlerin 12 TL'den satıldığını söyledi.