Muğla'nın Milas ilçesindeki Bafa Gölü'nün etrafında bulunan Kapıkırı, Gölyaka ve Pınarcık köylerinde eko turizm yapılması amacıyla çalışma başlatıldı. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen projeyi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) birlikte ortak yürütecek. MSKÜ Edebiyat Fakültesi adına Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Tuna başkanlığındaki proje ekibinde, yüksek lisans öğrencileri Veli Ekim ve Bahar Öksüz ile birlikte 12 araştırmacı yer alıyor.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bafa Gölü ve çevresinin bölge için çok önemli bir doğa, kültür ve tarih turizmi potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Bu potansiyelin değerlendirilmesi noktasında MSKÜ ile işbirliği yaptıklarını belirterek, "GEKA'dan hibe desteği kazanan projemiz kapsamında Bafa Gölü ve çevresinin, çevreye ve yerel kültüre zarar vermeden en iyi ve en yararlı bir şekilde turizme nasıl kazandırılabileceğinin araştırması içindeyiz. Bu konuda yarın düzenlenecek çalıştayımız, bu arayışın bir parçası olacak. Bu çalıştayda ortaya çıkacak görüşlerin ve önerilerin değerlendirilmesiyle güzel sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyorum." dedi.

Projenin bölgesel bir özelliği bulunduğunu belirten lisans öğrencisi Ekim ise, "Göl ve gölün çevresini turizm açısından değerlendirdiğimizde, gerek doğal gerekse kültürel ve tarihsel olarak zengin bir alandır. MÖ 6500'lü yıllara tarihlenen ve dünyada benzeri olmayan kaya resimleri ve tarihi Herakleia kentinden kalma kalıntıların, Bafa Gölü'nün kenarında yer alan yerleşim yerleri olduğu görülecektir. Bu özelliklerinden dolayı bölge, 1. derece arkeolojik sit alanı statüsündedir. Ayrıca Bafa Gölü, Büyük Menderes deltası ile entegre bir sulak alanın parçasıdır. Bu entegre sistem içerdiği biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahiptir ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi, Bern Sözleşmesi, Rio Sözleşmesi ve Barselona Konvansiyonu kararı ile korunmaktadır. 1994 yılında tabiat parkı ilan edilen Bafa Gölü. aynı zamanda Büyük Menderes Deltası Milli Parkı kapsamında da koruma altındadır. Proje doğrultusunda bu özel değerlere sahip bölgenin eko turizme kazandırılarak sosyal, ekonomik ve ekolojik refah yönünden gelişmesi amaçlanmaktadır. Yöre eko turizm merkezi haline geldiği takdirde turistlerin olumsuz etkisini en aza indiren korumacı yaklaşımla ve doğaya minimum etkiyle ekonomik kazanç sağlanabilecektir." ifadelerini kullandı.

Veli Ekim, Bafa Gölü'nü etkileyen en büyük çevre probleminin kirlilik olduğunu dile getirerek, "Büyük Menderes havzası boyunca yoğun olarak Uşak, Denizli ve Aydın illerinde faaliyet gösteren sanayi tesisleri ve havza boyunca yer alan neredeyse bütün yerleşim birimlerinin atık suları, Büyük Menderes Nehri'nin sularıyla birlikte göle girmekte ve doğal dengesini etkilemektedir. Ayrıca göl çevresindeki yerleşim yerleri ve tesislerinin, düzenli çöp depolama alanlarının bulunmaması nedeniyle çöpler genellikle dere yataklarına atılmakta ve yağmur yağdığında dere suları ile birlikte göle girmektedir. Göl kirliliği Büyük Menderes Nehri havzası, Söke Ovası'nın kullanımı ve göl çevresiyle bütün olarak ele alınmalıdır. Bu proje, eko turizm faaliyetleriyle bölgenin değerinin arttırılması ve ilgili kurumların dikkatinin kirlilik sorununa çekilmesini sağlamak fikriyle ortaya çıkmıştır. Diğer bir ortaya çıkış noktası ise mermer ocaklarının bölgedeki tehdididir." şeklinde konuştu.

PROJEDEN BEKLENTİLER

Projeyle Bafa Gölü ve çevresinin, eko turizm faaliyetleri ile tanınan bir bölge haline gelmesi hedefleniyor. Bu da yöre halkına yeni bir istihdam alanı oluşturulmasının yanında bölgede turizmin dört mevsime yayılmasını sağlayacak. Hazırlanacak proje raporu ile yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının dikkatinin eko turizm ve Bafa Gölü üzerine çekilmesinin yanında bu alanlarda daha fazla yatırım ve çalışma yapılması sağlanacak. Araştırma projesi uygulandıktan sonra uygulanacak eko turizm çalışmalarıyla hem bölgenin hem de ülkenin ekonomik ve ekolojik refahının arttırılması yönünde olumlu adımlar atılarak, örnek bir model olması hedefleniyor.