7 Haziran genel seçimlerinde bağımsız adayların isimlerinin parti isimlerinin altına yazılması nedeniyle, bazı bağımsız adaylar İstanbul bölgesinde seçimin iptal edilmesini talep etti. İtiraz eden adaylar, alt alta yazılması nedeniyle çok sayıda seçmenin hem partiye hem de bağımsızlara mühür bastığını savundu.

İstanbul 1. Bölge’den aday olan Ersan Gökgöz ve Levent Sekban, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) iletilmek üzere İstanbul İl Seçim Kurulu’na dilekçe verdi. İki isim de İstanbul bölgesinde oy pusulalarında bağımsız adayların isimlerinin partilerin altında yazılmasının kanun ve usule aykırı olduğunu savundu. Bu nedenle birçok seçmenin hem partiye hem de bağımsızlara mühür bastığını savunan Gökgöz ve Sekban seçimin iptalini istedi.

İptale ilişkin dilekçe verdiklerini ifade eden Levent Sekban, “İstanbul’da yapılan seçimlerdeki oy pusulalarının bağımsız adaylar bölümünün yanlış olarak bize göre kanun ve usule aykırı bir şekilde yapılması gerekçesi vardı. Buna usulen başvurduk. İl Seçim Kurulu’na Yüksek Seçim Kurulu’na verilmek üzere başvuruyu yaptık.” dedi.

İstanbul dışındaki illerde oy pusulalarında bağımsız adayların partilerden sonra yazıldığını dile getiren Sekban, “Ama İstanbul’da partilerin altına yazılmış. Biz il seçim kuruluna başvurduğumuzda oradaki beyefendi ‘ama İstanbul’da bağımsız aday sayısı çok fazla’ dedi. Şu anda seçime 20 parti katıldı. Öncesinde 32 parti vardı. 32 partinin olduğu oy pusulası yan yana yapılıyor da 35 tane bölmenin olduğu oy pusulası neden yan yana yapılmıyor partiler 20’ye indikten sonra? Bu soruya cevap veremediler.” ifadelerini kullandı.

Seçimden önce pusulaları görme imkanları olmadığını kaydeden Ersan Gökgöz de, “Seçimden önce görme imkanımız olmadı mühürlendi diye. Sadece ilçe seçim kurulundaki görevliler tarif etti.” diye konuştu.

Bir çok seçmenin hem kendilerine hem de gönül verdikleri partilere oy verdiklerini ileri süren Gökgöz, “Aynı zamanda partiye oy veren vatandaşlar altta partinin devamı zannettikleri bağımsız adaylara oy verdiler. Yani bu adaletsiz bir seçim oldu.” ifadelerini kullandı.

500 binin üzerindeki geçersiz oyun büyük çoğunluğunun bu şekilde çift mühür basmaktan kaynaklandığını iddia eden Gökgöz, “Sandık görevlisi arkadaşlarımızdan duyduklarımız kadarıyla geçersiz sayılan bir çok oyun çift mühür basmadan, hem partiye hem bağımsız adaya mühür basmadan dolayı olduğunu, geçersiz oyların en az yüzde 80’inin bu şekilde olduğunu tahmin etmekteyiz.” dedi. Gökgöz, aldıkları oyun 3-4 katı kişinin kendilerini aradıklarını kaydetti.

Bağımsız adaylardan Osman Pamukoğlu ve Nevra Ölçer’in de itiraz ettiği belirtildi. İstanbul İl Seçim Kurulu’nun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre Ersan Gökgöz 372, Levent Sekban 648, Osman Pamukoğlu 15 bin 180 ve Nevra Ölçer de bin 737 oy aldı.