Baharın müjdecisi olarak bilinen leylekler, Kırıkkale'ye geldi. Leylekler, havaların ısınmasıyla köylerin çatılarında ve minarenin uçlarında bozulan yuvalarını tamir etmeye başladı.

Sıcak iklime sahip Afrika kıtasından Türkiye'ye göç eden leyleklerin daha önce yuva yaptıkları bölgelere geldiklerini ifade eden çiftçi Mehmet Yıldız, "7 -8 günde yuvalarını yaparlar. Dişi malzeme taşırken erkek yuvayı yapıyor. 30-34 gün kuluçka dönemleri oluyor. Gündüzleri erkek, geceleri ise dişiler yuvada kalıyor. Yavruları ortak besliyorlar." dedi. Yıldız, leyleklerin eylül ayı başından itibaren aynı güzergahı izleyerek Afrika tarafına göç edeceğini kaydetti.

Türkiye'ye giren leyleklerin bu aylarda Kırıkkale'de görülmeye başladığını açıklayan doğasever Ahmet Aksu, "Avrupa ve Türkiye leyleklerin üreme bölgesidir. Sürü halindeki leyleklerin bir bölümü İç Anadolu Bölgesi'nde yaşamlarını sürdürür." diye konuştu. Leyleklerin yön bulma konusunda önemli yeteneklere sahip olduğunu ifade eden Aksu, "Afrika'dan yola çıkan leylekler, geçen yıl Türkiye'de hangi köye, nereye yuva yaptıklarını unutmazlar. Yine aynı bölgeye gelirler ve ürerler. Yavruları bile yumurtadan çıktığı yerin 50 kilometre çevresine yuva yapar. Doğdukları bölgeden fazla kopmuyorlar." diye anlattı.