Bahçeşehir’de, Gölet park bölgesinin ihale edilerek yapılaşmaya açılacağını belirten bölge sakinleri spor yaparak bu duruma tepki gösterdi. Vatandaşlar bölgenin akciğeri olan Gölet alanının binalarla değil sportif ve kültürel alanlarla genişletilmesini istedi.

Bahçeşehir sakinleri 22 Nisan’da Başakşehir Belediyesi’nin ihale ile Gölet alanını satışa çıkaracağını belirtti. Bu satışa karşı çıktıklarını kaydeden Bahçeşehirliler Gölet alanında spor yaparak tepkileri gösterdi.

‘Gölet satılmasın’ yazılı tişörtler giyen ve atkılar takan vatandaşlar Gölet park alanında yürüyüş ve koşu yaptı. Daha sonra bir araya gelen vatandaşlar dövizler ve sloganlar eşliğinde birlikte yürüdü. Mahalle sakinleri daha sonra basın açıklaması yaptı.

Bahçeşehirli vatandaşlar adına konuşan Kudret Çelebi, sakinler olarak oluşturdukları Bahçeşehir Gölet Platformu’nun hiçbir siyasi amacı olmayan bir kuruluş olduğunu söyledi. Tamamen Bahçeşehir’de yaşayan halkın oluşturduğu bu grubun içinde ev hamınları, mimar, mühendis, işletme mezunları, doktorlar, avukatlar ve emeklilerin de bulunduğunu kaydeden Çelebi, “Bütün halk burada yani, kısaca biz herkesiz. 22 Nisan’da Başakşehir Belediyesi’nin düzenleyeceği satış ihalesinin iptalini istiyoruz. Gölet’in satılmasını istemiyoruz. Göletin yeşil olarak kalmasını istiyoruz. Ağaç dikilmesini, yürüyüş yolları yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Yaptıklarının eylem değil etkinlik olduğunu ifade eden Çelebi, “Bu etkinliklerimiz bu satışı durdurana kadar devam edecek. Siyaseti sokmadan. 22 Nisan’daki ihale ile kim olduğu belli olmayan bir kuruluşa, bir şahsa satılacak. Buraya 11 bin 500 metrekare kapalı alan yapılacak. Bu kapalı alanlar göletin bütün özelliğini bitirecek. Biz göletin içinde ticari alan istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Mehmet Gümüş de gayelerinin şehre ve çevreye olan duyarlılıklarını göstermek olduğunu kaydetti. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu yaşamak istediklerini, kimsenin huzurunu bozmak istemediklerini dile getiren Gümüş, “Çocuklarımızın geleceği için Bahçeşehir’in ve bölgenin ciğeri olan gölet bölgesinin yeşil alan olarak büyütülmesini, bisiklet ve yürüyüş yolları, sportif ve kültürel faaliyet yapılacak alanlarla geliştirilmesini istiyoruz. Bölgemizde yeterince restoran, kafe, alış veriş merkezi, bina var. Tek nefes alacağımız yer Gölet.” diye konuştu.

Doktor olduğunu söyleyen Gümüş, “Hastalarıma her gün söylüyorum, lütfen sağlıklı yaşamak için yürüyüş yapın, dışarı çıkın hareket edin diyorum. Sağlık bakanı da benim gibi doktor. Ona da sesleniyorum lütfen sağlık bakanım sesimize kulak verin. Aynı zamanda Bahçeşehirli. Bölgemizin akciğeri olan Göletimizi hep beraber koruyalım. Burası bölgenin akciğeri. Böbreğinizi verirseniz, iki organdan birini verirseniz yaşayabilirsiniz ama akciğerinizi, kalbinizi verirseniz yaşayamazsınız.” dedi.

CHP DE EYLEM YAPTI

Başakşehir Belediyesi, Bahçeşehir Göleti'ni imara açıyor. Çocukların oyun alanı ve parkların da içinde bulunduğu yeşil vadinin imara açılmaması için CHP'liler ve vatandaşlar eylem yaptı. Vatandaşlar, yeşil alanın imara açılmasına tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Başakşehir İlçe Teşkilatı ve vatandaşlar, Bahçeşehir Göleti'nin imara açılmasını protesto ederek eylem yaptı. Eyleme katılan Milletvekili Umut Oran, AK Parti'nin yeşil alanları bina ve alış veriş merkezi yaptığını söyledi. Oran, "AKP gelmeden önce İstanbul'da yeşil alan oranı yüzde 3'lerdeydi. Dünyada yeşil alan ortalama 9 metrekare. İstanbul'da 1994'ten beri kişi başına düşen yeşil alan yüzde 1,5'in altına düştü. Çünkü nerede bir meydan görseler, nerede bir yeşil alan görseler, nerede bir ağaç görseler oraya hemen binayı dikiyorlar. Orayı beton çöplüğü haline getiriyorlar. Bahçeşehirlilere sesleniyorum. Eğer sen göletinin satılmasını istemiyorsan o zaman artık AKP'ye oy verme." diye konuştu.

Esenyurt eski belediye başkan adayı Çetin Çapan, "Karış karış her Bahçeşehirlinin burada hakkı var. Bırakın mülkiyet anlamında burası bir kentin nefesidir. Hiçbir irade, hiçbir zihniyet, hiçbir ahlak bir kentin nefesini kesemez. Nefesimizin kesilmesine biz de sessiz kalmayız. Bu işin durması lazım. Alt yapıda hiçbir değişiklik yapmadan buraya 4 bin 500 konut geldi eklendi." dedi.

Göletin de içinde bulunduğu yeşil alanın yüzde 5'inin imara açılacağını söyleyen Çapan, şöyle devam etti: "Güzel şeyler yapacağız diyerek imara açalım diyorlar. Daha sonra onun bahçeleri genişleyecek. Buradaki kafeler 200 metrekareydi. Bin 500 metrekareye çıkardılar. İşgalci zihniyet. Bir kenti gasp ediyorlar."

Milletvekili adayı Eren Erdem ise "AKP adlı malum zihniyetin tabiatla kurduğu münasebet ortada. Gölet alanını, eski mücahit şimdilerde müteahhitlik yapanların, bu alanları imar üzerinden yeniden dizayn etme çalışmasına karşı halkın öfkesinin patladığı bir etkinlik yaşadık." diye konuştu.

'EN UFAK BİR YEŞİL ALAN GÖRSELER, GÖZLERİ DOLAR DOLAR OLUYOR'

CHP milletvekili adayı doktor Ali Şeker de tepkisini şöyle dile getirdi: "En ufak bir yeşil alan gördüklerinde dolar dolar oluyor gözleri. Ve o alanları bir an önce yandaş bir müteahhide teslim etmenin sevdasına kapılıyorlar. Bu bölgeler belediyelere, kendi gözü gibi baksın diye, yeşil alan olarak korusun diye Bahçeşehirliler tarafından emanet verildi. Bu emanete hıyanet eden bir belediyeyle karşı karşıyayız. Sadece burada değil bütün AKP'li belediyelerde böyle."

Eyleme katılan Efgan Bolaç, "Elinde çekiç olan her şeyi çivi zannedermiş. Elinde inşaat firmaları olan bu rantiyerler de her tarafı şantiye zannediyor. Onlar öyle bir yere getirecekler ki ülkeyi, beton çöplüğüne çevirmeye çalışıyorlar. Onların da gideceği yer toprağın altı. Bu gölet, Bahçeşehir halkının. Bu göleti satmak belediyenin haddine değil." şeklinde konuştu.

Bahçeşehir Göleti ile ilgili imar değişikliği ilk olarak 2013'te gündeme gelmişti. Çevre Bakanlığı'nın askıya çıkarılan planına göre; gölet etrafındaki yeşil alana binlerce metrekare ticari yapı ve konut yapılabilecekti. Halkın tepkisi üzerine karar geri çekilmişti.