Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kendilerine bağlı Kazakistan ve Libya’da bir okul ve bir eğitim merkezinin kapatılmasını değerlendirdi. Kazakistan’dakinin Türkçe eğitim merkezi olduğunu belirten Avcı, Libya’daki okulun ise güvenlik gerekçesiyle kapatıldığını söyledi.

Bakan Avcı, çeşitli açılış ve temaslarda bulunmak üzere İzmir’e geldi. İzmir Valiliği’ni ziyaret eden Avcı, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Kazakistan ve Libya’daki, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait okullar kapatıldı. Hizmet Hareketi’nin dünyanın birçok ülkesinde açtığı Türk okulları var. Bunlarla ilgili, ‘Kapatın, biz açalım’ yaklaşımı varken sizin bakanlığınıza bağlı okulların kapatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna karşılık şunları söyledi: “Kazakistan’daki okul değil, Kazakistan’daki Türkçe eğitim merkeziydi. Orada görev yapan öğretmenlerimizle ilgili olarak Kazakistan’da bir vize sorunu vardı, o vize sorunu çözüldü. Öğretmenlerimiz, Türkçe öğretmek üzere orada olan öğretmenlerimiz. Türkçe eğitim merkezindeki öğretmenlerimiz, tekrar görevlerine dönecekler. Libya’daki şartları da hepiniz biliyorsunuz, güvenlik koşullarını biliyorsunuz. Libya’da şu anda merkezi hükümet kontrolü konusunda ciddi sıkıntılar var ama bu asayiş sorunları ortadan kalktığı zaman, kaldı ki orada görev yapan okullar daha çok oradaki Türk çocuklarının, Türk işçilerinin, çalışanların çocuklarının eğitim gördüğü kurumlardı, onların bir kısmı da Türkiye’ye geldiği için zaten öğrenci sorunu var. Ayrıca güvenlik sorunu da var. Libya istikrarına kavuştukça oradaki okullarımız da, başka yerdeki okullarımız da faaliyetlerini devam ettirecekler.”

VIP TORPİLLE ATAMA İDDİALARI

Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nda VIP torpille atama iddialarıyla ilgili bir soruya da şu cevabı verdi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nda atamaların hangi kriterlerde, nasıl yapıldığını herkes görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nda benim dönemimde en azından 100 binin üzerinde öğretmen ataması yapıldı. Bir tanesiyle ilgili bile bir şaibe söz konusu edilemez.”

Bakan Avcı, iptal edilen 2010 KPSS ile ilgili soruşturmayla alakalı olarak da, “Bekleyelim, sonuçları bir görelim. Bir çalışma var orada. Sonuçları görelim.” diye konuştu.