Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı sendikalar ile sivil toplum kuruluşlarının, laik ve bilimsel eğitim talebiyle okul boykotu çağrısında bulunmasını eleştirdi. Boykot çağrısının karşılık bulmadığını söyleyen Avcı, öğrencilerin bu tip faaliyetlerden uzak tutulması gerektiğini savundu.

Bakan Nabi Avcı, Üsküdar'da düzenlenen kitap fuarının açılışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Eğitimde boykot çağrıları ve yapılan tepki yürüyüşlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Avcı, bakan olarak dile getirilen iddiaları kabul etmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Boykot çağrısının da büyük ölçüde karşılık bulmadığını ifade eden Avcı, "Zaten vatandaşlarımız da velilerimiz de bu iddiayı paylaşmıyorlar ki, boykot girişimine çocuklarını okullarımıza göndererek verdiler. 1-2 ilde zannediyorum dikkate alınabilir katılım oldu. Diyarbakır'da ve Tunceli'de. Onun da başka nedenleri yani laik ve bilimsel eğitim olmadığı için değil, başka nedenleri de işin içine katarak böyle bir organizasyon yapıldığı anlaşılıyor.” ifadelerini kullandı.

Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben her şeyden önce çocukların, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimizin gerekçesi ne olursa olsun, haklı veya haksız iddialarla siyasetin nesnesi haline getirilmesini doğru bulmuyorum. Çocuklarımızı bu işlere karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Bütün sendikalarımıza da bunu müteaddit defalar, yani tekrar tekrar hatırlattım. Sendikal faaliyetlerini yürütmeleri en doğal haklarıdır ama öğrencileri çok haklı gerekçelerle düzenledikleri sendikal faaliyetlere dahi karıştırmalarını, onların güvenliğini tehlikeye atacak eylem ve söylemlerden kaçınmaları gerektiğini söyledim, söylüyorum."

ÖĞRETMENLERİN NÖBET KONUSU

Öğretmenlerin nöbet konusuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yaptıklarını belirten Avcı, "Öğretmenlerin tuttukları nöbetin karşılığını bir şekilde almaları konusunda bizim çalışmamız var. Bu taleplere duyarlıyız. Ayrıntılarını Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz. Türkiye'nin hangi yöresinde, hangi koşullarda, ne tür imkanlar sağlanabilir ona bakıyoruz. Ancak henüz ayrıntılı bir cevap verebilecek durumda değilim." şeklinde konuştu.

Avcı, Mersin'de yakılarak öldürülen üniversiteli genç kıza ilişkin de değerlendirme yaptı. Her ölümün acı olduğunu ancak gençlerin ölümünün daha da acı olduğunu belirten Avcı, konunun bir boyutuyla eğitimle ilgisinin olduğunu ancak olayın pek çok nedeninin olduğunu ifade etti. Avcı, "Eğitim müfredatında yaptığımız düzenlemelerle özellikle şiddet ve cinsiyet eşitsizliği konusunda, demokratik eğitim, farklı görüşlere inanışlara davranışları, tutumlara hoşgörü ile yaklaşılması konusunda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Daha da yapmamız gereken şeyler var. Ama ne kadar tedbir alırsanız alın zaman zaman bu tip müessif olaylarla da karşılaşılabiliyor." dedi.

Bakan Avcı, 1. Üsküdar Kitap Fuarı'nın açılışı yaptı. Edebiyat dünyasının pek çok temsilcisinin ve yayınevi yetkilisinin katıldığı törende katılımcılara hitap eden Bakan Avcı, "Bir hafta on gün boyunca burada kitaplarını imzalayacak olan, okuyucularıyla buluşacak olan bütün yazarlarımıza ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum." dedi. Kurdeleyi ünlü edebiyatçı Nur Pakdil ile birlikte kesen Avcı, gazetecilerden de fuara gerekli ilgiyi göstermelerini istedi.