Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçmişte eğitimin ve eğitimcilerin darbeci zihniyetin baskısı altında olduğunu söyledi. 2004 yılında yaptıkları toplantının ardından rektörlerin, kara kuvvetleri karargahında da toplantıya katıldıklarını söyleyen Bakan Avcı, “O dönemdeki rektörlerimizin bize ne söylediklerini ben hatırlıyorum. Ama sonra bizim toplantılardan çıktıktan sonra bazı karargahlarda kara kuvvetleri karargahında neler konuştuklarını daha sonra yayınlanan hatıralardan okuyoruz.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Taksim Inter Continental Otel’de düzenlenen 'EDU SUMMIT - 2. Eğitim Zirvesi'ne katıldı. Toplantıya Bakan Nabi Avcı’nın yanısıra, YÖK Başkanı Yekta Saraç ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Avcı, eğitim sisteminin ve üniversitelerin yaşadığı siyasi baskılara değindi. 2004 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanıyken rektörlerle yapılan toplantıyı anlatan Avcı, “Burada konuştukları konulara baktığımda doğrusu eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkı çok net biçimde gördüm. Biz bu üniversite konularını eskiden böyle tartışmıyorduk. Çok eskiye giderek düşünmüyorum. Çok eskiye gidersek doğrusu oradaki ulusal sicilimizin de pek parlak olmadığını hepimiz biliyoruz. 1933 üniversite reformundan söz etti Sayın Başkan. 1933 Üniversite Reformu Darül Fünun’un nasıl lağvedilip üniversitesinin nasıl kurulduğunu o dönemde Meydanı’nda kimlerin kışkırtıcılık yaptığını ve sonra milli birlik komitesinin daveti üzerine Ankara’ya gelen hukuk profesörlerinin darbecilerle neler konuştuklarını Dündar Taşar kitabında çok güzel özetliyor. 28 Şubat döneminde verilen brifinglerde rektörlerimizin söylediklerini de hatırlıyorum. 2004 yılında üniversitelerarası kurulla yaptığımız toplantılarda bu dönemdeki rektörlerimizin ben o zaman o toplantılara başbakan danışmanı olarak katılıyordum yeni bir üniversite düzeni kurmak için yapılan toplantılardı. O dönemdeki rektörlerimizin bize ne söylediklerini ben hatırlıyorum. Ama sonra bizim toplantılardan çıktıktan sonra bazı karargahlarda kara kuvvetleri karargahında neler konuştuklarını daha sonra yayınlanan hatıralardan okuyoruz. Bunun için geçmişi çok fazla karıştırmadan önümüze bakmakta yarar var. Şimdi burada konuştuklarımızın konuşacaklarımızın bunlarla hiç ilgisi yok. Bu zihinsel bir dönüşümün ölçüsüdür. Artık üniversite konuşuyoruz.” diye konuştu.