Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’in Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ilk ziyarette Türk sivil toplum temsilcilerini dahil etmesini olumu adım olarak gördüklerini söyledi. Bozkır, "İnşallah bu 50 yıldır devam eden soruna ve dünya için artık bir ayıp haline gelmiş bölünmüş bir ada, bölünmüş bir şehre son verebilecek adımlar atılabilecektir." dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 3-6 Şubat tarihleri arasında resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’ye gitti. Washington’a hareketi öncesinde Atatürk Havaalanı’nda basına konuşan Bozkır, Türk-Yunan ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

'YUNANSTAN'IN MÜREFFEH OLMASINI İSTİYORUZ'

Yunanistan’ın istikrar ve huzurundan yana olduklarını dile getiren Bakan Bozkır, "Yunanistan bizim komşumuz. Tabii biz komşumuzun istikrar içerisinde ekonomik bakımdan müreffeh olmasını arzu ederiz. Çünkü orada çıkabilecek her türlü sıkıntı Türkiye’ye yansır. Oranın iyi olması Türkiye’ye de yarar sağlar. Ve uzun zamandır da Türkiye ile Yunanistan arasında iyi ilişkiler temeline dayalı bir süreç devam ediyor. Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ile Başbakanımız Yunanistan’a gittiğinde bugünkü lideri Çipras ile uzun bir görüşme yapıldı. Şu ana kadarki belirtiler Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde bir olumsuzluk etki olmayacağı yolunda." ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde buna yenilerini ilave etmeyi öngörmeyeceğini dile getiren Bakan Bozkır, "İlk belirtilerde örneğin, SYRIZA içinde Batı Trakyalı üç tane soydaşımızın yer alması, gerek seçim programı dönemi ve gerekse sonrasında müftünün atamayla değil demokratik yöntemlerle Batı Trakya’da seçileceğini söylemesi bizim için önemli unsur. Oradaki soydaşlarımı ne kadar huzur içerisinde olurlarsa, bu ikili ilişkilerimize o kadar katkı saylayacağını biliyoruz. Kıbrıs’ın Rum kesimine yaptığı ilk ziyarette de ilk defa Türk sivil toplum temsilcilerini dahil etmesini biz olumu adım olarak görüyoruz. Ve inşallah bu 50 yıldır devam eden soruna ve dünya için artık bir ayıp haline gelmiş bölünmüş bir ada, bölünmüş bir şehre son verebilecek adımlar atılabilecektir. Nikos Anastasiadis de (Kıbrıs Rum kesiminin yeni başkanı) aslında Annan planına olumlu oy vermiş önemli bir siyasetçidir. Sanıyorum akıl hislere galip gelecektir ve Kıbrıs konusunda bir adım atılabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

'YANLIŞ ALDILAR GİDERİLECEK'

Bakan Bozkır ABD temasları kapsamında ise ABD Başkanı Barack Obama’nın da katılacağı ‘National Prayer Breakfas’ isimli kahvaltıya iştirak edeceğini söyledi. Bakan Bozkır, ayrıca son dönemlerde ABD’de Türkiye ile ilgili oluşan yanlış algıların giderilmesi konusunda çaba sarf edeceğini belirtti.

ABD’nin Türkiye’nin çok önemli bir partneri olduğunu ifade eden Bozkır, ziyareti kapsamında ilgili makamlarla bölgesel ve ikili ilişkiler konularında görüş alış verişinde bulunacağını dile getirdi.

ABD ve AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması konusunda da açıklamada bulunan Bozkır, "Burada sadece Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki bir ticaret anlaşmadan bahsetmiyoruz. Bütün bir Amerika kıtası, yani Latin Amerika ve Kuzey Amerika dahil olmak üzere Avrupa arasında çok önemli geleceğe yön verecek bir anlaşma ortaya çıkacak. Türkiye’nin bunu bir bacası olması tabiatıyla önemli. Bu açıdan görüşmelerimiz sürdürüyoruz." diye konuştu.