Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Volkan Bozkır, Papa Francesco’nun sözde Ermeni soykırımıyla ilgili açıklamalarına cevap verdi. Bozkır, “Biliyorsunuz Papa Fransuva aslında bir Arjantin vatandaşıdır ve Arjantin’in Yahudi soykırımının en büyük icracıları olan Nazi önde gelenlerine, işkencecilerine kucak açmış bir ülke olduğunu burada hatırlatmakta fayda görüyorum. Papa Fransuva’nın da herhalde milletler üzeri, vatandaşlıklar üzeri olan kimliği yerine Arjantin vatandaşlığından kaynaklanan böyle bir hissiyat içine girdiğini düşünüyorum.” dedi.

Bayrampaşa Belediyesi’ni ziyaret eden Bakan Bozkır, çıkışta Papa Francesco’nun sözde Ermeni soykırımıyla ilgili ’20. Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı’ şeklindeki sözleriyle ilgili soruları cevapladı.

Papa Francesco’nun sözde Ermeni soykırımı açıklamalarıyla ilgili sorusuna Bakan Bozkır, “Papalık makamı insanların dini inançlarını güçlendirmek manevi dünyasını zenginleştirmek ve insanlar arasında her türlü itilafı ortadan kaldırmak ve dünyaya güzellikler katması için çalışması gereken bir makamdır. Ancak Papa Fransuva’nın yaptığı açıklama tarihi bir husumet olarak dünya tarihine geçecek yanlış bir açıklamadır. Öncelikle tarihi hiçbir belgeye dayanmayan ve bunun kabul edilmesi mümkün olmayan böyle bir açıklamayı Türkiye hiçbir şekilde kabul etmeyecektir ve yok farzedecektir. Ancak kırk senedir arkadaşları yanımda şehit olmuş bir kişi olarak Asala terörüne Papa’nın destek verdiğini ve prim verdiğini görmekten üzüntü duyuyorum. Türkiye olarak tarihimizin hiçbir dönemiyle ilgili utanç duyacağımız hiçbir an yoktur ve bununla ilgili olarak bütün arşivlerimiz açıktır. Dünya akademisyenleri gelip Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti arşivlerini incelemekte özgürdür. Bizim bütün incelemelerimiz sonunda 1915 yılında iddia edilen olaylarla ilgili hiçbir bulgu hiçbir belge bulmuş değiliz bu nedenle Papa Fransuva’nın yaptığı bu açıklamaları gerçekten talihsiz olarak nitelendiriyorum. Biliyorsunuz Papa Fransuva aslında bir Arjantin vatandaşıdır ve Arjantin’in Yahudi soykırımının en büyük icracıları olan Nazi önde gelenlerine, işkencecilerine kucak açmış bir ülke olduğunu burada hatırlatmakta fayda görüyorum. Papa Fransuva’nın da herhalde milletler üzeri, vatandaşlıklar üzeri olan kimliği yerine Arjantin vatandaşlığından kaynaklanan böyle bir hissiyat içine girdiğini düşünüyorum. Arjantin’de maalesef Ermeni diasporası medyaya, iş dünyasına hakim bir konumdadır. Papa’nın herhalde geriye doğru bakarak belki bu sözlerini düzeltme ihtiyacı hissedebileceğini de düşünüyorum. Her bakımdan Türkiye açısından yok hükmünde bir açıklamadır hiç bir etkisi olmaz.” yanıtını verdi.