Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) çözüm müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulunarak “Bu seneyi kaçırmayalım, bu fırsatı kaçırmayalım. 2015 iyi bir fırsat, bu fırsat penceresini kaçırmayalım.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada Kuzey'de yeni bir liderin olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu çerçeve üzerinde müzakereler devam ettirilebilir. Bugüne kadar yakınlaşmalar var. Ama henüz müzakere edilmemiş ya da görüşülmemiş konular da var. Bunun için hem müzakerecilerin hem de liderlerin daha sık bir araya gelmesi lazım. Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde müzakerelerin tekrar başlaması ve çözüm konusunda tam bir kararlılık ve mutabakat var.”

Yeni seçilen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da bu kararlılıkta olduğunu herkesin bildiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Ama adada da bir konsensüs var. Anastasiadis tekrar müzakere masasına dönmesi bu kararlılığın devam ettiğinin bir göstergesi. Türkiye ve Yunanistan tam destek veriyor, uluslararası camia tam destek veriyor. Yakalanan bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Diğer konularda da yakınlaşma ve anlaşmaların bir an evvel sağlanması ve bir an evvel sonuca ulaşılması bizim en büyük arzumuz. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti olarak desteğimiz her zamankinden daha fazla devam edecek ve somut sonuçların 2 liderin müzakereleri sonucunda alınması ve elde edilmesini arzu ediyoruz. Bu seneyi kaçırmayalım, bu fırsatı kaçırmayalım. 2015 iyi bir fırsat, bu fırsat penceresini kaçırmayalım.” diye konuştu.

“KIBRIS SORUNUNUN DOĞRU BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ise şu açıklamalarda bulundu: “Yunanistan hükümeti Kıbrıs hükümeti ile bu konuda 2 ayrı görüşme gerçekleştirdi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis ve benim sevgili dostum kısa süre önce Atina’ya geldi Yunanistan hükümeti Kıbrıs sorunuyla ilgili çözüm görüşmelerini her şekilde destekliyor. Biz Kıbrıs sorununun doğru bir şekilde çözülmesini temenni ediyoruz. Bize bir şeylerin dayatılmasını ya da müzakerelere baskı yapılmasını istemiyoruz. Sayın Akıncı’nın seçilmiş olması önemli bir fırsat gerçekten. Biz Kıbrıs’taki müzakerelerin görüşmeleri nasıl katkıda bulunuruz o konuları görüştük. Kıbrıs sorununun çözümü bölgedeki birçok sorunun çözülmesine de yardımcı olacaktır. Sayın Çipras Türkiye’ye davet edildi. Benim izlemime göre Davutoğlu ve Çipras kimyalarının uyduğu yönünde, 2'si de genç insanlar. Uluslararası ortamı çok iyi okuyabilen 2 insan bu sebeple Sayın Çipras Türkiye’ye memnuniyetle gelecektir. Uluslararası ilişkilerde sorunların çözümü önemlidir. Ancak aynı şekilde sorunların çözümüne giden yolları çıkarmak da son derece önemlidir, bir güven ortamının oluşturulması da son derece önemlidir. Bizim gerçekleştirdiğimiz en büyük adımlardan biri bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmedir diyebiliriz.”