Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekliler ve çalışanların haklarının hiçbir zaman enflasyona ezdirilmediğini söyleyerek, "Ülke büyüyor ise refah düzeyi de artıyor, gelişiyor demektir. Türkiye’de hangi açıdan bakılırsa bakılsın bütün rakamlar ele alındığında bütün ücretlerin, sabit gelirlerin, enflasyonun çok çok üzerinde ücret aldıklarını görmek mümkün.” dedi.

2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ilk tur görüşmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda taraflar arasında başladı. Görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yapıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer aldığı görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.

Toplantı öncesinde KESK Genel Başkanı Lami Özgen, basın açıklaması yapmak için sabah saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürümek isteyen KESK üyelerine polisin müdahale etmesine tepki gösterdi.

Bakanlık’ta kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek olan toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı gergin başladı. Toplantıya katılan sendika üyeleri arasında yer tartışması yaşandı. Bunun üzerine basın mensupları dışarı çıkarıldı.

Daha sonrasında Bakan Faruk Çelik, gelerek toplantıyı başlattı. Çelik konuşmasında, toplu sözleşme sonucunda varılan sonuçların bir kayıp olmayıp kazanım olduğunun altını çizerek, küresel kriz sebebiyle birçok AB ülkesinde kamu harcamalarında kısıtlamalara gidildiği, ücretlerin dondurulduğu işten çıkarmalar yaşandığına işaret etti.
Çelik, Türkiye’de ise kamunun imkanları dikkate alınarak özlük haklarında daima iyileştirmeler yapıldığınu belirterek, şöyle devam etti: “Emekliler ve çalışanlarımız hiçbir zaman enflasyona ezdirilmemiştir. Bu toplu sözleşme sürecinde de aynı anlayışla masaya oturduğumuzu bütün taraflar bilsin. Ülke büyüyor ise refah düzeyi de artıyor, gelişiyor demektir. Bu konudaki talepleri saygı ile karşıladığımızı ama gerçeği de görmemiz lazım. Türkiye’de hangi açıdan bakılırsa bakılsın bütün rakamlar ele alındığında bütün ücretlerin sabit gelirlerin enflasyonun çok çok üzerinde ücret aldıklarını görmek mümkün. Ama bu masalar demokratik masalardır. Demokratik masalarda bunun yeterli olmadığını savunmayı saygı ile karşılıyorum. Ama ülke imkanları üç kat artmışsa göreceksiniz ki ücretle dört kat artış olduğunu göreceksiniz.”

MÜZAKERELER 22 AĞUSTOS TARİHİNE KADAR DEVAM EDECEK

Çalışma Bakanı Çelik, bütçeden kamu personeline aktarılan miktar sosyal güvenlik primleri de dahil olmak üzere 141 milyar TL. Bu süreçte sosyal taraflarla birlikte hem bütçe imkanlarını hem de beklentileri ortak bir noktada buluşturma içerisinde olacaklarını, 4688 sayılı yasaya göre Kamu çalışanlarıyla yapılacak olan toplu sözleşmenin 22 Ağustos'a kadar müzakerelerin devam edeceğini söyledi. Uzlaşma olursa toplu sözleşme imzalanacağını, uzlaşma olmaması halinde üç gün içinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na itiraz hakkı var olduğunu belirten Çelik, “İtirazdan sonra kurulun 5 günlük bir süresi var. Yani 3 Ağustos'ta başlayan sürecin 31 Ağustos'ta sonuçlanmış olacak.” diye konuştu.

İki yıllık toplu sözleşme sürecinde tüm tarafların çok ciddi deneyimler elde ettiğini belirten Çelik, kamu kurumlarının en yetkililerinin burada belirlenen zaman dilimi içinde enine boyuna konuları tartışmalarında yarar olduğunu dile getirip, “Geçtiğimiz yıllarda bu konuda eksiklikler var. Bu masanın ayrıntıları yakalama konusunda bir fırsat. Nerede kamu çalışanlarının çeşitli aksaklıklarla karşı karşıya olunduğu tespit edildi. Hayırlı bir neticeye ulaşma niyetinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Toplu sözleşme görüşmelerinin hayırlı olmasını diliyorum.” açıklamasında bulundu.