Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2002'de Ankara’nın 46 bin çiftçisinin ürettiği bitkisel ve hayvansal ürün miktarının değerinin toplamı 1,4 milyar TL iken yüzde 214’lük bir artışla 4.4 milyar TL‘ye yükseldiğini söyledi.

Bakan Mehdi Eker, Ankara Sanayi Odası(ASO) meclis toplantısına katıldı. Eker, Ankara’nın tarımsal üretimdeki gelişmeleri hakkında sanayici iş adamlarına bilgi verdi. Ankara’nın 46 bin çiftçisinin ürettiği bitkisel ürün ve hayvansal ürün miktarının değerinin toplamı 2002'de 1,4 milyar TL’dir. Bunun 936 milyon TL’nin bitkisel üretim, yani her çeşit buğday arpa hububat gibi zirai üretim, 426 milyonda hayvansal üretim değeridir. Ankara’nın tarımsal üretim değeri 2013 yılında 4.4 milyar TL. Burada Bitkisel üretimde yüzde 188’lik bir artış, hayvansal üretim değerinde yaklaşık yüzde 300’lük bir artış, toplamda da yüzde 214’lük bir artış var. Yani 1.4’ ten 4.4’e çıkmış. 2002-2014 yılları arasında toplam sebze üretiminde yüzde 16’lık bir artış var. Toplam meyve üretiminde yüzde 11’lik bir artış var. Tane mısır üretiminde 2002 ‘de Ankara’da nerdeyse yok 2014’te ise 7 bin 400 tona yakın bir artış var. Ankara’da çerezlik Ayçiçeğinde ve baklagillerde ciddi bir gelişme var. Hayvancılığın yem hammaddesi olan yeşil otta 5 bin tondan 150 bin tona çıktı.

"3 MİLYAR LİRALIK HİBE AKTARACAĞIZ"

IPARD-2 hakkında da bilgi veren projenin 2. aşamasında yenilenebilir enerji yatırımlarının destekleneceğini belirten Eker şunları kaydetti: ‘’Hibe oranları yüzde 70'e kadar çıkarılacak. Toplamda 3 milyar Türk lirası yeni kaynak aktarıyoruz, yani 3 milyar lira hibe. Yüzde 50'den hesaplasanız, 6 milyar liralık yatırım demek. Çok büyük bir imkan. Yumurta tavukçuluğunun da destek kapsamına alındı. IPARD 2 ile kazanılan en önemli kazanımlardan birisi de KDV, Gümrük Vergisi ve harçlardan muafiyet sağlanıyor. Bu sayede 784 milyon lira muafiyet sağlanmış oluyor. Biz ASO üyelerini, Ankaralı genç ve hanımefendi müteşebbisleri, Ankaralı hemşehrilerimizi Bakanlığımızın gerek kendi bütçesinden sağladığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamındaki yatırımlardan ve hibelerden istifade etmeye gerekse AB'den alıp üstüne para koyduğumuz IPARD fonundan istifade etmeye çağırıyoruz." diye konuştu.