Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecini değerlendirerek, “Önce şu namlunun ortadan kalkması lazım. Onun için oturup ne yapacağımıza hangi projeleri hayata geçireceğimize, hangi yasal düzenlemeleri yapacağımıza daha rahat bir şekilde ortaya koyabilelim. Bu memlekette çok kan döküldü, çok anne gözyaşı döktü.” dedi.

Barışa Bak Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, İstanbul’dan yola çıkan ‘barış treni’ sabah saatlerinde Ankara’ya ulaştı. İstanbul’dan başlayıp, İzmit Eskişehir ve Ankara’yı gezen tren Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ son olarak da Diyarbakır’a gidecek. İçinde yazar, gazeteci ve aktivistin bulunduğu tren her şehirde panel düzenleyecek. Gardaki ‘Barış Trenini’ ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker öncelikle yolcularla fotoğraf çektirdi. Gelen treni selamlayan Bakan Eker, daha sonra trenin içine girerek açıklamalarda bulundu. Bakan Eker, çözüm sürecini değerlendirerek, “Bu süreç bugün tekrar ivme kazandı. Bir grup akademisyen, aktivist, sanatçı, şair, yazar, gazeteci, aydın, siyasetçi onlar bir sembol olarak treni seçim İstanbul’dan Mezopotamya’ya doğru Diyarbakır’a bir yolculuk yapıyor. Bu yolculuğun gayesi barışı tekrar yaşatmak, barışa sahip çıkmak çözüm süreci yolculuğunu desteklemektir.” diye konuştu.

“NAMLUNUN ORTADAN KALKMASI LAZIM”

Bakan Eker, daha rahat barışın konuşulması için, düzenlemelerin yapılabilmesinin bir şartı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti :”Namlunun ortadan kalkması. Barut kokusunun atmosferden çekilmesidir. Barut kokusunun olması, namlunun gölgesinin olduğu yerde barıştan, düzenlemeden, hukuktan bahsetmek, konuşmak, demokratikleşme ve sivilleşme ile ilgili reformları yapmak gereken bütün bu reformları gerçekleştirmek mümkün değil. Önce şu namlunun ortadan kalkması lazım. Onun için oturup ne yapacağımıza hangi projeleri hayata geçireceğimize, hangi yasal düzenlemeleri yapacağımıza daha rahat bir şekilde ortaya koyabilelim. Bu memlekette çok kan döküldü, çok anne gözyaşı döktü. Bütün bu acıların bir daha yaşanmaması ve kalıcı bir barışın inşası için silahların gerçekte yakılması, bir barış meşalesi tutuşturulması ve baharla birlikte gündönümü yeni dönem anlamına gelen tabiatın uyanışı anlamına gelen nevrozun bu manada barış duygularının da güçlü bir şekilde uyanışına vesile olmasını diliyoruz. 0 gün bu tren Diyarbakır garına vardığında inşallah bu meşale de tutuşmuş olacak.”