Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, uluslararası taşıma sektöründe kaybettikleri payı geri almak için çalıştıklarını söyledi. Elvan, "Kriz öncesi döneme baktığımızda 8-10 yıl önce Türk taşımacıları yüzde 65 paya sahipken bir yıl öncesine kadar payı yüzde 35’lere düştü. Ama bugün taşımacılık rakamlarına baktığımızda bizim artık eski yüksek oranlı payımıza artık geri döndüğümüzü kazanımlar elde etmeye başladığımızı görüyoruz." dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) olağan genel kurulu WOW Hotel’de yapıldı. Toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. Burada konuşan Bakan Elvan, taşıma sektörünü geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Uluslararası taşımada Türk sektörünün son dönemde pay kaybettiğini ifade eden Elvan, alternatif güzergahları olanların masada güçlü olacağını kaydetti. Türkiye’nin alternatif güzergahları bulunduğunu dile getiren Elvan, bu güzergahların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

İran’la taşımacılık konusunda bilgileri paylaşan Elvan, “7-8 yıl öncesinde sektörde yüzde 65 Türk taşımacılarının payı varken İran’ın payı yüzde 35 civarındaydı. Ve biz kan kaybediyorduk. Ama bugün bu mekanizma tersine döndü. Kriz öncesi döneme baktığımızda 8-10 yıl önce Türk taşımacıları yüzde 65 paya sahipken bir yıl öncesine kadar payı yüzde 35’lere düştü. Ama bugün taşımacılık rakamlarına baktığımızda bizim artık eski yüksek oranlı payımıza artık geri döndüğümüzü kazanımlar elde etmeye başladığımızı görüyoruz. Alternatif güzergahlarımızı geliştireceğiz.” dedi.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da yaşadıkları sıkıntıları paylaştı. Avrupa’da Türk tırlarına zorluklar çıkarıldığını ifade eden Nuhoğlu, yabancı taşımacıların paylarının arttığından yakındı. Nuhoğlu, 2008’de batı kapılarında 400 bin taşımanın 335 binini Türklerin 65 binini yabancıların yaptığını, 2013’te ise 500 bin taşımanın 310 binini Türklerin 190 binini yabancıların yaptığını açıkladı. Nuhoğlu, doğu kapılarında da benzer durum yaşandığını kaydetti.