Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Edirne’de yaşanan taşkın felaketi ile ilgili olarak, “Dün akşamki değerler gece saat 02.00'de debi 2 bin 149 metreküp saniyeye çıktı, bu bir rekor. Şu andaki değer 2 bin 71 metreküp saniyeye düşmüş sabah 08.00'de.” dedi.

Bakanlık'ta düzenlenen ‘Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havzası Yönetim Planlarına Dönüştürülmesi İçin Teknik Yardım Projesi’ toplantısına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Erdoğlu, Edirne’deki sel taşkınına ilişkin, “Edirne’de gerçekleşen sel taşkın olayı; Bulgaristan’daki karların ani erimesi neticesinde orada su seviyesi çok yükseldi. Akşam takip ettim. Edirne’de üç nehir birleşiyor Tunca, Arda ve Meriç nehirleri. Dün akşamki değerler gece saat 02.00'de debi 2 bin 149 metreküp saniyeye çıktı, bu bir rekor. Şu andaki değer 2 bin 71 metreküp saniyeye düşmüş sabah 08.00 de.” açıklamasını yaptı.

Karaj bölgesinin sular altında kaldığını hatırlatan Eroğlu, bu kapsamda projeler hazırladıklarını belirterek, “Meriç nehrini baypas ederek büyük bir kanalla bağlayarak, en azından oradaki taşkınları önlemek ve yazın da sulama yapmak için bir çalışma yapıyoruz. Bizim Edirne’de iki settemiz var. Yaz ve kış setteleri. Su, kış settelerini aşarsa büyük bir risk var. Ama kış setteleri aşmadı. Yaz setteleri suyun debisi az olduğu zamanlarda arada kalan alanlarda ekonomik katkı sağlaması için yaptık. Şu anda kış settesi ile ilgili problem yok. Değirmen yeli köyünde birkaç yeri su basmış, şu anda can ve mal kaybı yok. Edirne Valiliği teyakkuz halinde. Şu anda debileri azalmaya başladı, sıkıntı olmadan atlatırız diye düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

“VATANDAŞLAR BULGARİSTAN’A DAVA AÇACAKLAR”

Bulgaristan hükümetine çağrıda bulunan Eroğlu, “Onlar bir takım barajlar yaptı ama barajların işletilmesinde taşkın hacmini bırakmıyorlar. Bunu defalarca kendilerine söyledik. Buradaki vatandaşların da sabrı tükendi. Gerekirse Bulgaristan’a bu konuda dava açacaklarını ifade ettiler.” diye konuştu.

Tunca Projesi diye bir projeleri olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: “Projenin fizibilite raporu hazırlandı, protokoller imzalandı. İkili işbirliği anlaşmasına geldi. Bulgaristan hükümeti şu anda taslağı göndermemize rağmen hiçbir işlem yapmıyor. Biz bu konuda B planını uygulayacağız, kendi ülkemizde bir baraj inşa ederek Çömlek Köy Barajı'nı inşa ederek, bizim topraklarımızdaki bir baraja aktarmak istiyoruz.”