Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, içme suyu temin çalışmalarında destan yazdıklarını ifade ederek İstanbul’u 2071 yılına kadar susuz bırakmayacaklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlıkta 2014- 2015 yılları faaliyetlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu, 2015 yılındaki 15 milyar 686 milyon liralık bir bütçe ile çalışacaklarını ifade ederek "12 yılda bakanlık olarak 78 milyar TL’lik yatırım yapmışız. 2 bin 361 tesisi DSİ tamamladı. Baraj, gölet, içme suyu temini tesisleri, sulama tesisleri, sera ıslahları gibi. Bu konuda DSİ hakikaten destan yazıyor. Orman Genel Müdürlüğü dünya ile yarışıyor. Kendi içinde yarışmayı bıraktı, dünya ile yarışır hale geldi. Nitekim geçen yıl sonuna kadar 3 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturdu. Dünya rekoru.” dedi.

"EN ÇOK TIKLANAN SİTELERDEN BİRİ"

Bakan Eroğlu, meteorolojinin şu ana kadar bin 243 tane meteorolojik gözlem ağıyla tahminlerde yüzde 90’ının üzerinde mesafe kat ettiğini kaydederek, "Meteoroloji web sitesi şu anda en çok tıklanan sitelerden birisi. Günde 2 buçuk milyon tıklanma ile rekor kırıyor. Artık, vatandaşımız ona inanıyor. Cebelitarık’tan Hazar’a kadar hizmet verir noktaya geldi. Artık elle okuma yok." şeklinde konuştu.

"AĞAÇ SERVETİMİZİ DE ARTIRDIK"

Türkiye’nin yüzde 27.7’si ormanlık alan olduğunu söyleyen Eroğlu, "Türkiye ormanlık alanlar artıyor. Pek çok ülkede ormanlık alanlar azalırken Türkiye’de gurur duyuyoruz. 2002 yılında 20.8 milyon hektar iken şimdi 21.7 milyon hektara çıktı. 10 yılda 9 milyon hektar alanı artırmışız. Ağaç servetimizi de artırdık. Şu anda 1 milyar 510 milyar metreküplük bir orman servetimiz var. fidan üretiminde biz geçen sene 337 milyon adet fidanı ürettik. Aynı maliyetle 5-6 kat artış sağladık. 2003- 2014 yılları arasında 4 milyon 189 bin hektar alanda, yani yaklaşık 40 milyon dekar alanda bir çalışma yaptık. Bu alan Belçika’nın alanından çok daha büyük. Siz zaten görüyorsunuz, her taraf yeşilleniyor." ifadelerini kullandı.

"BUNLARI TAHRİP ETMEYECEK ŞEKİLDE İZİN VERİYORUZ"

Verdikleri izinlerin abartıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Rüzgar santrallerine izin vermeyelim mi? Kum, çakılı ithal mi edelim? Bu da mümkün değil. Biz ormanları koruyacağız, büyüteceğiz ülkemizin ihtiyacı olan madenleri çıkaracağız. Ama vahşi madenciliğe karşıyız. Bu izinler aslında çok cüzi izinler. Fazla değil ve bunları geri kazanıyoruz. Maden izinleri yüzde 0.2, kaldı ki biz bunları ıslah ediyoruz. Enerji izinleri, ancak binde 8 olduğunu ifade etmek istiyorum. Yollar var, ormandan geçmese başka yerden geçemez, mümkün değil. Çünkü ülkenin 3’te biri orman. Bunları tahrip etmeyecek şekilde izin veriyoruz. Toplam bütün izinlerin toplamı yüzde 2.2. Karşılığında bir alanı ağaçlandırıyoruz. Ormanlık alanlar azalmıyor. Arka planda bilmediğimiz şeylerde dün enteresan birileri geldi. ‘Efendim, şu alanda çok önemli tarihi şehirler var, yerleşim alanları var’ gibi habire izin verilmemesini istiyor. Bir başkasına soruyoruz, orada başka bir işletme varrakip olmamak için onun önünü kesmek istiyor. Arka planda başka şeyler oluyor. Basın mensuplarının bunlara alet olmaması lazım. Bizim verilmeyecek alanlar belli. Muhafaza ormanları, tabiat parkı,..."

"BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ EN İYİ KORUYAN HÜKÜMETİZ"

Yanan alanların bazı kişilere peşkeş çekiliyor iddialarını değerlendiren Bakan Eroğlu, "Ben buradan hodri meyden diyorum. Bizim dönemimizde yanan alanlardan 1 metrekare alan verilmişse buyrun ispat edin. Faturasını ödemeye hazırız. Yok öyle bir şey. Biyolojik çeşitliliği, tabiatı, ormanları en iyi koruyan hükümet bizim hükümetimiz." diye konuştu.

"2071 YILINA KADAR İSTANBUL’U SUSUZ BIRAKMAYACAĞIZ"

İçme suyu temin çalışmalarında destan yazdıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, "Sapanca gölü ile ilgili öldü, bitti deniyordu. Ölen, kalan bir şey yok. Susuz şehir bırakmadık. Hepsinin problemini çözdük. 2 bin 668 kilometre içme suyu şebekesi döşedik. Neticede 9 milyar metreküp içme ve kullanma suyumuz var şu anda. İstanbul’daki doluluk oranı yüzde 85’e yaklaştı. Suyumuz var, inadına var yani. 2071 yılına kadar İstanbul’u da susuz bırakmayacağız." dedi.