Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de 6 milyon 200 bin işsiz olduğu yönündeki bilgilerin gerçeğini yansıtmadığını söyledi. Çelik, “Bir adam iş aramıyorsa bu adam işsiz değil ki. Bir adam iş arıyorsa işsizdir. İş aramayan bir insanı siz ‘ben seni zorla işsizliğe yazacağım, niye iş aramıyorsun, niye iş bulmuyorsun’ gibi bir yaklaşım içine girerseniz İtalya’da işsizlik şuanda 12,8. O zaman 22. 6 olur. Yani bütün dünyadaki işsizlik verilerini alt üst edersiniz.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) geldiği noktayı ele almak için Bursa’da basın toplantısı düzenledi.
Çelik Palas otelde düzenlene basın toplantısında konuşan Bakan Çelik, 2003’te Türkiye İş Kurumu adını alan kurumun çalışmalarından örnekler verdi. 2008 yılında kendi bakanlığı döneminde yürürlüğe koyulan İstihdam Paketi ile istihdamın üzerindeki yüklerin azaltıldığını anlatan Çelik, İŞKUR’un 2015 yılının ilk 4 ayında 637 bin 634 kişilik açık iş talebi alarak geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 19’luk bir artış yakaladığını ifade etti. Çelik, 2002 öncesinde, yılda 60-70 bin kişiyi işe yerleştiren İŞKUR’un geçen yıl bu sayıyı 700 bin’e çıkardığını söyledi.

5 YILDA 5 MİLYON İSTİHDAM
5 yılda yaklaşık 5 milyon istihdam artışı meydana geldiğini dile getiren Çelik, Bu sürede 2,8 milyon kişinin İŞKUR tarafından işe yerleştirildiğine işaret etti. Bu yılın ilk 4 ayında ise İŞKUR’un 316 bin 263 kişiyi işe yerleştirerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32’lik artış sağladığını bildiren Bakan Çelik, 2015 yılı hedefini ise 1 milyon olarak belirlediklerini söyledi.

İŞKUR’UN ON-LİNE HİZMETLERİ

Bakan Faruk Çelik, geliştirilen yeni projeyle bundan sonra iş arayan ve işverene İŞKUR tarafından sağlanan tüm hizmetlere internet üzerinden erişilebileceğini belirterek, İŞKUR’un faaliyetleri esube.iskur.gov.tr adresinde, tüm tarayıcılar ve tüm cihazlardan erişilebileceğini söyledi. Çelik, “Akılı telefon, tabletten veya bilgisayardan İŞKUR’a kaydolabilecek vatandaşlar iş arayabilir, iş başvurusu yapabilir, iş ilanı verebilir ve kurs başvurusu yapabilecek.” dedi. Çelik, yeni projenin ilk uygulamasını da kendisi buradan yaptı.

İŞ ARAMAYAN İNSAN İŞSİZ DEĞİLDİR

İşsizlik konusunun seçim malzemesi yapıldığını savunan Bakan Faruk Çelik, şöyle konuştu: “6 milyon 200 bin işsiz olduğunu söylüyorlar. Bunu meydanlarda utanmadan, sıkılmadan söylüyorlar. Hem de hesap uzmanı adı altında söylüyorlar. Vallahi böyle bir hesap uzmanını sıradan bir şirkette çalıştırmayacağını da ifade ediyorum. Bırakınız devleti yönetmeyi kendi şirketinizde böyle bir uzmanın çalışması felaket demektir. Dünyada işsizliğin nasıl hesaplanacağı bizim ülkemizde değil, dünyada bir ölçütü, kuralları var. Bu kurallar çerçevesinde işsizlik hesaplanıyor. Biz kendimiz icat etmiş değiliz bunları. Bir adam iş aramıyorsa bu adam işsiz değil ki. Bir adam iş arıyorsa işsizdir. Adam iş aramıyor. İş aramayan bir insanı siz ‘ben seni zorla işsizliğe yazacam, kaydedecek, niye iş aramıyorsun, niye iş bulmuyorsun’ gibi bir yaklaşım içine girerseniz o zaman İtalya’da işsizlik şuanda 12.8. O takdirde 22. 6 olur işsizlik. Yani bütün dünyadaki işsizlik verilerini alt üst edersiniz. Böyle bir hesap yok. Böyle olmayan bir hesabı varmış gibi takdim etmeleri son derece yakışıksız, hem de bunu bilerek yaptıkları ifade etmeleri hiçbir şeyle ifade edilmez, mümkün değil.”

Yoksulluk sınırındaki insan sayısının 17 milyon olduğu yönündeki açıklamaların da yalan olduğunu ileri süren Çelik, şunları söyledi: “17 milyon yoksul varmış Türkiye’de. Tamamen külliyen yalan. Hiçbir veri bunu doğrulamaz. Geçen hafta sayın başbakanımız 6 milyon 200 bin işsiz, yok bin liranın altında 8 milyon SSK’lı, yok 17 milyon, varsa bunları ispat et ben genel başkanlığı bırakacam dedi. Aynen bende söylüyorum. Bu kadar yalan olur mu ya, böyle bir yani bu derece gerçekdışı, hiçbir veriye dayanmayan yaklaşımlarla hem kurumlarımıza, hem de bu kadar çalışmalara haksızlık ediliyor.”

ASGARİ ÜCRET BİR KORUMA ÜCRETİDİR

Bakan Faruk Çelik, “Başkaları bin 500 lira asgari ücret vereceğini konuşuyor ve vergi alınmayacağı konuşuluyor, siz buna karşı duruyorsunuz, siz işçi düşmanı mısınız?” şeklinde ki bir soruya karşılık asgari ücretin bir koruma ücreti olduğunu belirtti. Çelik şunları kaydetti: “Asgari ücretin 3 bin lira olması, 2 bin lira olası kamunun çok lehinedir, sosyal güvenlik kurumu çok prim elde eder, maliye bakanlığı çok vergi elde eder, hiç kamu açısından bir mahsuru yok. Ama siz asgari ücreti sizin rekabet içinde olduğunuz komşu ve diğer ülkeler düzeyinde dikkatle götürmezseniz özellikle emek yoğun yatırımlarınızı başka ülkelere kaçırırsınız. O zamanda istihdam sizin işvereniniz başka ülkelerin işsizini istihdam eder. Böyle bir şey doğru mu, böyle bir şey işçiye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Onun için asgari ücret bir geçim ücreti değildir. ‘Asgari ücretin üzerinde veremezsiniz’ diye bir şey yok. Bin 500’de verebilirsiniz, 2 bin de verebilirsiniz ama onun altında teklif edemezsiniz. Asgari ücret 1 Temmuz’da bin lira. 999 lira teklif edemezsiniz. Bin liradan aşağı teklif edemezsiniz ücret. Bu yönüyle ele alınması gerekiyor asgari ücretin. Maalesef şimdi hiçbir hesap yapılmadan, rekabet koşulları dikkate alınmadan, değerlendirme yapılıyor.”

SURİYELİLER TÜRKİYE’NİN KAZANCIDIR

“Türkiye’de iki milyon sığınmacı Suriyeli var, bunların çalışma durumu ne olacak” şeklinde ki bir soruya da, Bakan Faruk Çelik şu karşılığı verdi: “Suriye konusu olağanüstü bir durum. ‘Gönderin gitsin’ şeklinde rastgele değerlendirme yapılıyor. Bu insanlar herhalde gezmek için turist olarak buraya gelmediler. Ben Şanlıurfa milletvekiliyim. Bomba seslerinin nasıl geldiğini, halen bombalama devam ediyor. İnsanlar iki milyonu yakını buraya gelmiş, iki milyonu Ürdün’e gitmiş, Lübnan’a gitmiş dünyanın her yerinde bazıları da canını kurtarmak için denizde kaçak göçmen olarak boğulup duruyor ve bunları izliyor dünya. Biz merhametsiz bir millet hiç olmadık, hep mazluma sahip çıktık. Bu yönüyle olağanüstü şartlar yaşanıyor. Bunlara ev sahipliği yapmamak söz konusu olamaz. Bunların asayiş açısından ve ticari açısından yaşattıkları sorunlar ise özellikle asayişe göz yummak söz konusu olamaz. Ya kampta kalırsın kardeşim, ya da bu kurallara uyarsın. Ticari olarak sermayesini getirip burada sermayesini kullananlar var, meslek sahibi olarak burada mesleğini kullanmak isteyenler var. Bunlar bence Türkiye’nin kazancıdır, kayıt dışılığı ortadan kaldıracak bir yaklaşımı sergileyip Türkiye’nin bu kazanımları da değerlendirmek gerekiyor. Bizim de yaklaşımımız bu ancak çok sıcak yaşandığı için bununla ilgili bir düzen kurulacak.”

CAMİ-CEMEVİ PROJESİNİN YIKIMINA CEVAP VERMEDİ

“Siz ve Cemil Çiçek’in Ankara’da birlikte temelini attığınız Cami-Cemevi projesi yıkılıyor” şeklide ki soruya ise, Bakan Faruk Çelik, şu cevabı verdi: “Yani ben bilemiyorum, ben o gün sıradan birçok programa katıldığımız gibi bu programlara da katıldık, yapılışını da bilmiyorum, ruhsat boyutunu da bilmiyorum, iptal boyutunu da bilmediğim için bir yorum yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum.” şeklinde cevap verdi.