Adalet Bakanı Kenan İpek, her bir dava için mahkemelerin yargılama sürelerini taraflara duyuracağı bir düzenleme hazırlığında olduklarını söyledi.

Adalet Bakanı Kenan İpek, İstanbul Adalet Sarayı’nda düzenlenen 2. Ceza Hukuku Reformları Kongresi’ne katıldı. Kongrenin bugünkü oturumunda açılış konuşmasını yapan İpek, Türkiye’de siyasal ve sosyal alanlarda büyük krizler yaşandığını, bu dönemlerde hep bir geri gidiş olduğunu kaydetti. İpek, “Bu dönemlerde kanun yapımı da dahil, hukuk reformları öncelikle kriz alanlarındaki sorunları gidermek amacıyla yapıldı. Ancak toplumun ve siyasetin normalleştiği dönemlerde suçlara ve suçlulara bakış da farklılık göstermektedir. Son noktada her yasa bir şekilde toplumdan izler ve etkiler taşımaktadır. Hukukun evrensel ilkeleri de bu süreçte etki yapan faktörlerin başında gelmektedir.” dedi.

Türk hukuku açısından devrim niteliğinde bir hazırlıklarının bulunduğunu belirten İpek, “Yargılamaların makul bir sürede sonuçlanması için her bir dava türüne yönelik ortalama görülme süreleri belirlenecek. Vatandaşlarımız davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı hakkında artık bilgi sahibi olacaktır. Mahkemeler ideal yargılama sürelerini kamuoyuna duyuracak ve her bir dava için taraflara bildirecektir. İdeal yargılama süresini aşan dosyalar ise özel takip sistemi kurulacaktır.” diye konuştu.