Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Demokrasilerde elbette ki basın dördüncü kuvvet. Basın iktidar ilişkilerinin çok daha saydam ve çok daha iyi bir zeminde gelişmesi çok önemli. Basının sorumlu davranması, saydamlığı ve şeffaflığı mutlaka çok önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte çok daha güzel günler göreceğiz." dedi.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Mustafa Kemal Atatürk'ün, ilk ve tek basın toplantısını Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yapması sebebiyle, toplantının yapıldığı Kasr-ı Humayun'da, Basın Onur Günü ve Gazetecilik Yarışması Ödül Töreni düzenledi. Törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, CHP Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Hilal Kaplan, Hurşit Güneş, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman, Basın Konseyi Başkanı ve CHP Milletvekili Oktay Ekşi, Star Ana Haber Spikeri Nazlı Çelik, Fox TV'den İsmail Küçükkaya, gazeteciler ve diğer davetliler katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de hakim olan milli iradenin bütün bölgede hakim olmasını istediklerini söyledi. Işık, şöyle devam etti: "Her devlette, o devletin halkının iradesiyle seçilen yönetimler olsun. Ne diktatörlükler olsun, ne de teokratik yapılar olsun. O bölgede halkın hür iradesiyle seçilen yönetimler iş başında olsun ve yönetimler belirleyen unsurda sandık olsun. Sandıkta milletin oyuyla gelenler iktidarı devralsın, ülkesini yönetsin. Başarılı olurlarsa, halkı tekrar oy verirse, yoluna devam etsin ama milletin oyunu almayanda hemen iktidardan çekilsin. İnanın bölgemize demokrasiyi çok görmeseydi küresel güçler bugün bölgede bir ateş çemberi yangın yeri olmayacaktı. Suriye’de, demokrasi Suriye’ye lüks görülmeseydi. Libya’ya pek çok ülkeye lüks görülmeseydi bugün belki bölgemiz, o Gazi'nin gerçekten her birimize vizyon olan ufuk olan sözü belki çok daha önce gerçekleşmiş olacaktı. Bu açıdan Türkiye'nin demokratik cumhuriyet kavramına vereceği katkı sadece kendi insanının mutluluğu açısından değil, bölgemizin, dünyanın barışı açısından da son derece önemlidir. Bu noktada her birimizin üzerine düşen çok önemli görevler var."

Işık, bugün Kocaeli’nde biz basın ve onur gününü kutladıklarını belirterek, "Demokrasilerde elbette ki basın dördüncü kuvvet. Basın iktidar ilişkilerinin çok daha saydam ve çok daha iyi bir zeminde gelişmesi çok önemli. Basının sorumlu davranması, saydamlığı ve şeffaflığı mutlaka çok önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte çok daha güzel günler göreceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmadığımız sürece inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacak." diye konuştu.

SERTEL: CUMHURİYETİN DEĞERLERİYLE ALAY EDEN ÇARPILIR

Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel de İzmit’teki tarihi yapıda çok önemli kararlar alındığını anlattı. Sertel, şunları kaydetti: “29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. O günden bugüne Türkiye’de çağdaş, laik, demokrasi, özgürlük açısından tek güvencemiz oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlattığı yol, bizim yolumuz oldu. Cumhuriyet çok önemli, demokrasi çok önemli, insan yaşama hakkını veren, özgürce ibadet etme, özgürcü dilini konuşabilme, seçme, seçilme, makamlara gelme hakkını veren cumhuriyet ve demokrasi oldu. Bunun kıymetini bizler çok iyi biliyoruz ve içimizde yaşatıyoruz, yüreğimizde yaşatıyoruz. Cumhuriyetle kim alay etmek istiyorsa, kim cumhuriyeti küçük görmek istiyorsa, kim Mustafa Kemal Atatürk’ün Kuva-yi Milliye sınırları içerisinde birlik ve beraberlik, bütünlük içinde yarattığı vatanı, bayrağı, Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolun, kötülüyor ve karalıyorsa, Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyetinin değerleriyle alay etmeye kalkışıyorsa, biliniz ki o çarpılır. Bağımsızlığı, cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk öğretti bize. Bu cumhuriyeti korumak bizim boynumuzun borcudur. Kuva-yi Milliye toprakları bize emanettir. Bayrak kutsaldır, vatan kutsaldır, cumhuriyet kutsaldır. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolu kutsaldır. Bu vatan bize emanet edilmiştir. Bu vatana sonuna kadar sahip çıkacağız. Bölünmez bir bütün içerisinde, aynı bayrak altında, hangi dili konuşuyorsa konuşsun, hangi inanca sahip olursa olsun, hangi mezhepten, hangi ırktan olursa olsun demokrasiyi, hakkı, hukuku adaleti, eşit paylaşarak bu cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız."

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol da, İzmit’teki tarihi yapının önemine vurgu yaptı, burada alınan kararları anlattı. Konuşmalardan sonra ardından, gazetecilere ödülleri verildi. Törenin ardından, tarihi Kasr-ı Hümayun binasındaki salonda günün anısına Işık, Güzeloğlu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol ve Atatürk'e benzerliğiyle tanınan oyuncu Göksal Kaya tarafından sembolik basın toplantısı düzenlendi. Törene katılanlar, Kasr-ı Hümaynun’u gezdikten sonra program sona erdi.