Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen törende 2013 yılında en çok kurumlar vergisi ve gelir vergisi veren, en çok ihracat yapan, Türkiye'nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşu arasında bulunan Ticaret Ve Sanayi Odası üyeliğinde 50 yılı dolduran toplam 43 şirket temsilcisine ödül verildi.

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Ülkemizin geleceği için yapacağınız tüm çalışmalarda hepinize şimdiden teşekkür ediyorum. Çünkü sizlerin ortaya koymuş olduğu istihdamla, enerjiyle, üretimle ülkemiz geleceğe yürüyecek. Ülkemizin sermayesi olan gençlerimiz sizlerin ortaya koyduğu ar-ge ve istihdam çalışmalarıyla farklı noktalardaki teşviklerle iş sahibi olacaklar. Bizlerde gençlik merkezlerimizle bunlara destek vermek için elimizden geleni yapıyoruz. Zaten bu konuda TOBB ile ortak bir çalışmamızda var. Daha da olacak farklı noktalarda da olacak. Ama en büyük sermayemiz, birçok ülkelerde olmayan gençlerimiz var. Onun için onlarla ilgili çok büyük hedeflerimiz ve çalışmalarımız var.” dedi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “SGK, İŞKUR ve TOBB olarak bir proje ürettik. Bu projede işi olmayan bir kardeşimizi meslek sahibi yapıyoruz. Mesela benim fabrikada kaynakçıya, çaycıya ihtiyaç var. Hangi sektörde iş yapıyorsanız biz buna yönelik elamanı alıp eğitiyoruz. Eğitim sırasında mesleği olmayan bu kişiye günlük 25 lira cep harçlığıda veriyoruz ve sigortasını yapıyoruz. İkinci olarak en büyük şikayetiniz istihdam üzerindeki vergi yükü. Burada dünyada şampiyonuz. Adeta sistem bize adam çalıştırma diyor. Şimdi bu konuda gerekli kurumlarla ortak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Eğer bu kapsamda adam çalıştırırsanız istihdam üzerindeki vergi yükünün yüzde 18'ini ödemiyorsunuz. Zaman zaman soruyorlar ”˜bu odalar ne iş yapar?' işte bu işleri yapıyorlar. Daha ne yapsın. Adam yetiştiriyor mu sana evet yetiştiriyor. Danışmanlık hizmeti veriyor mu? Veriyor. Kefil oluyor mu? Oluyor. Bir cebinize para koymuyoruz ama hala diyorlar ki ”˜bu oda ne iş yapar' daha ne yapsın ya bu yapılanlara karşılık para almaz hatta cepten harcar. Evinden, işinden, çocuklarından, arkadaşlarından fedakârlık ”˜ister oda borsa ne iş yapar' derler. İş te bu işleri yapar.” diye konuştu. 

Törende daha sonra TOBB tarafından Samsun'da yapılacak olan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın büyük babası Samsun eski milletvekili İlyas Kılıç'ın adı verilen Endüstri Meslek Lisesi'nin protokolü de imzalandı. Bakan Kılıç, ödüle layık görülen iş adamlarının bazılarına plaketlerini verdikten sonra havayoluyla İstanbul'a gitmek üzere kentten ayrıldı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Törende Törene Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Valisi Hüseyin İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile işadamları katıldı.