Türkiye'de beşincisi düzenlenen Eurasia Rail Fuarı yerli ve yabancı 300 firmanın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Programa katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yüksek hızlı tren için 80 tren setlik ihale yapılacağını ve Devlet Demir Yolları'nın (DDY) serbestleştirileceğini söyledi.

Alanında dünyanın üçüncü büyük demir yolu fuarı olan ‘5. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’ (Eurasia Rail) Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi'nde açıldı. Fuarın açılışını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Uluslararası Demiryolu Birliği (UIC) Genel Müdürü Jean-Pierre Loubınoux, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot ve TCDD genel müdür vekili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Hamdi Yıldırım, ile birlikte yaptı. Fuara 25 ülkeden 300 firma katılıyor.

Fuarın açılış törenin de konuşan Bakan Lütfi Elvan Orta Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayacak yeni bir proje açıkladı. Elvan, “Orta Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayacak önemli bir güzergâh olan Konya’dan Karaman’a oradan da Ulukışla ve oradan da Adana -Mersin uzanacak olan demir yolu projesiyle Orta Anadolu’daki vatandaşlarımızı ve sanayicilerimiz Akdeniz ve limanla buluşturmuş olacağız.” dedi.

ADANA’DAN HABUR’A UZANACAK HIZLI TEREN HATTI

Adana-Mersin hattının Habur’a kadar uzanacağını söyleyen Elvan, “Biz 2015 yılında yapım çalışmalarına başlayacağımız. Bazı önemli projelerimiz var. Bu projelerimiz Adana-Mersin güzergâhını Habur’a kadar bağlayacak olan hızlı demir yolu hattı. Bu hatta yönelik yapım çalışmalarına kısa zaman içinde başlayacağız. Hangi hatlar olduğuna gelince Gaziantep- Şanlıurfa hattı. Bu hattın yapımına bu yıl başlayacağız.” diye konuştu.

80 TREN SETLİK HIZLI TREN İHALESİ YAPILACAK

80 setlik hızlı tren ihalesinin bu yıl yapılacağını aktaran Elvan, “Milli yüksek hızlı tren yapım sürecini başlattık. Özellikle endüstriyel ve tasarımla ilgili ihale süreci devam ediyor. Bunun dışında Devlet Demir Yolları genel müdürlüğümüz çok ciddi şekilde gerçekleştirdiğimiz alt yapı yatırımlarına paralel olarak yüksek hızlı tren setlerine ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde 80 tren setlik bir ihaleye çıkacağız. Burada yüzde 53’lük yerlilik ve Türkiye’de üretim yapma şartı. Ve yerli ortak bulundurma şartını mutlaka arayacağız.” şeklinde konuştu.

DEVLET DEMİR YOLLARI SERBESTLEŞİYOR

DDY’nın serbestleştirileceğini ifade eden Elvan, “Bir diğer önemli hususta Devlet Demir Yolları'nın serbestleştirilmesi hususu. Bunula ilgili tüm çalışmalar tamamlandı. İlgili kurumların, sivil toplum kuruluşların görüşleri alındı. Ve önümüzdeki günlerde demir yolu serbestleştirmenin adımını da atmış olacağız. Böylece daha hızlı üretim mekanizması oluşturmuş olacağız. 2015 yılında 332 km’lik demir yolu alt yapısını tamamlayacağız. Ve vatandaşların hizmetine sunmuş olacağız.” dedi.

TARİHİ İPEK YOLU YENİDEN HAYAT GEÇİYOR

Tarihi ipek yolunun tekrardan hayata geçirileceğini belirten Bakan Elvan, ”Bir başka önemli projemiz tarihi ipek yolunu yeniden hayata geçirecek olan Marmaray projesiyle birlikte Bakü -Tiflis- Kars demir yolu projesi. Burada kış olmasına rağmen çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl sonu itibari ile Kar-Tiflis-Bakü hattını açacağız. Sadece kendi vatandaşlarımızın değil tüm Avrupa’nın, Orta Asya’nın, Uzak Doğu’nun hizmetine sunmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.