Artvin’de 18 yıllık yatalak hasta İsminaz Yılmaz’a önce bakım parası bağladılar, sonra bakım parasını kesip faizi ile beraber geri istediler. Yılmaz'ın yaşadığı mağduriyetin 2012/26 sayılı genelgeden kaynaklandığı, Artvin ve Türkiye genelinde bu durumda pek çok engelli bulunduğu öğrenildi.

Evinde yatakta makineye bağlı şekilde yaşayan İsminaz Yılmaz, yaşadığı mağduriyeti anlattı. Yılmaz, "1997 yılında bir kaza geçirdim. 18 yıldır yatalak olarak makineye bağlı yaşıyorum. Nimet Çubukçu, bakan olduğu zaman beni 2007 yılında ziyaret etti. Konuştu, maaşımı sordu, bakım parasını sordu, almamıştım. Bakan Hanım, yanındaki yetkililere söyledi ve bakım parası bağlatıldı. 6 yıl kadar parayı aldık. 2 yıl oldu kesildi, şimdi de geri istiyorlar. 14 bin küsur geldi. Nereden vereceğim? Faiziyle beraber geri istiyorlar." dedi.

Artvin’deki yetkililerle görüştüğünü ve sonuç alınamadığını bildiren Yılmaz, "Söyledik, bu para ödenecek dediler. Ama inanıyorum ki Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın bunlardan haberi yoktur. Onlardan bu paranın silinmesini istiyorum." şeklinde yardım istedi.

Kızı Feyzanur’un sürekli kendisine baktığını, eşinin de işte olmadığı zamanlarda kendisine yardım ettiğini anlatan Yılmaz, "Yüzde 100 engelliyim kesinlikle. Bir kişi her zaman yanımda duruyor, geceli gündüzlü eğer kimse olmasa ben ne yaparım?" ifadesini kullandı.

'BU MAĞDURİYETLER GENELGEDEN KAYNAKLANIYOR, DÜZELTİLMELİ'

Artvin Engelliler Dernek Başkanı Hatice Nur Ersöz, konu hakkında yaptığı açıklamada, son zamanlarda Artvin’de mağduriyetlerin arttığını, bakım parası alan ağır engellilerin maaşlarının kesildiğini ve borç çıkarıldığını belirtti. Ersöz, şunları söyledi: "Artvin’de 48 kişinin mağduriyeti söz konusu. Duyumlar ve bizzat başvurular var. Yetkililere durumu ilettik. Problemin 2012/26 sayılı genelgeden kaynaklandığını belirttiler. Bu mağduriyetler bu genelgeden dolayı ortaya çıkıyor."

30 bin liraya yakın borç çıkarılan engellilerin de olduğunu söyleyen Ersöz, "Artvin ve Türkiye’de tek solunum cihazına bağlı, 18 yıldır hayatı pamuk ipliğine bağlı İsminaz Yılmaz’ın bile daha önce aldığı evde bakım parası geri isteniyor. Bununla ilgili mağduriyeti söz konusu, psikolojik olarak da ailesi çöküntü içinde. İsminaz Yılmaz’ı herkesin görmesini tavsiye ederim." şeklinde konuştu.

Ersöz, İsminaz Yılmaz’ın kendisine "Benim fişimi çekin, ben de kurtarayım, aileme de yük olmaktan artık bıktım, vicdan azabı çekiyorum" dediğini aktardı. Ersöz, "Yani elektrik fişine bağlı, solunumunu cihazla alıyor, hatta şu an 3. cihazını almak için müracaat etti. Ama bir yandan da almış olduğu evde bakım parası gerisin geriye isteniyor. İçine düştüğü durum içler acısı, yani biz de üzülüyoruz. Bu tür ailelerimize bir dokunsak bin ah işitiyoruz." diye belirtti.

'ENGELLİLER YASAL PROSEDÜRLERİ TAMAMLASINLAR'

Bu sorunun Bakanlık, Meclis ve milletvekillerinin devreye girmesi halinde çözülebileceğini ifade eden Ersöz, bu tür durumda olan ailelere de şu çağrıda bulundu: "Yasal prosedürlerin tamamlanması için çağrıda bulunmak istiyorum. Engelli ailelerimiz tebliğ edilen zaman süresinde taksitlendirme için müracaat etsinler kurumlara. Bundan sonraki yasal sürecin Artvin Barosunda engelliler para komisyonumuz var, ücretsiz yasal süreci takip edecek avukatlarımız var."