Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Çorum’da tarım işçilerinin yaşadığı çadırları ziyaret etti. Gördüğü manzara karşısında “Bu insanlara bu reva mı?” diye tepki gösteren Bakan Topçu, “Almanların 1960’larda bize yaptığını, bizim kendi insanımıza yapmamamız lazım” dedi.

Bakan Topçu, bir dizi ziyaret ve program kapsamında bugün Çorum’a geldi. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili düzenlenen konferans için İskilip ilçesine giden Topçu, dönüşte yol kenarında gördüğü ve tarım işçilerinin yaşadığı çadırları ziyaret etti. Topçu ve beraberindekiler, tarım işçilerinin aileleriyle birlikte tarlaya çalışmaya gitmesi nedeniyle çadırlarda kimseyi bulamadı.

Tarım işçilerinin yaşadığı sağlıksız ortamı yakından gören Bakan Yalçın Topçu, “Buraların hali çok kötü. İnsanlar burada yaşamaya çalışıyor. Bu işçileri buraya çalışmaya getirenlerin veya işadamlarının, ilgili odaların buraya iki konteyner yapması zor mu? Bu insanlara bu reva mı? Burada böyle bir şeye müsaade edilmemeli. Sayın Valim bunlara bakmak lazım. Bir işadamı çalıştıracak işçi getiriyorsa böyle olmaması lazım. Çorum için şu manzara doğru değil. Çorum gelir düzeyi yüksek bir il. Buraya gelen insanlar emek veriyor. Bizim medeniyetimiz ‘alnının teri kurumadan çalışana hakkını verin’ diyor. Ama bu manzara hiç iyi değil.” dedi.

Geçim derdi için buralara kadar gelen insanlara sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Bakan Topçu, tarım işçilerinin trafik kazalarına kurban gitmesine dikkat çekerek, “Yolda trafik kazaları geçiriyorlar. İnsani olmayan şartlarda taşınıyorlar. Her şeylerine bakmak lazım” açıklamalarında bulundu.

“ALMANLARIN BİZE YAPTIĞINI YAPMAYALIM”

“Almanların 1960’larda bize yaptığını, bizim kendi insanımıza yapmamamız lazım” diyen Topçu, şunları söyledi: “Bunlar bizim insanımız. Burada Çalışma Bakanlığı’na, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı’na sorumluluklar düşüyor. İl Sağlık Müdürlüğü ölür mü yani şuraya iki doktor ve hemşire gönderse. İşçileri ve çocukları sağlık kontrolünden geçirse. Burada bir kişi bile olsa bunu yapmak lazım. Bu çalışanlar bizim insanımız.”

Bakan’ın açıklamaları karşısında Çorum Valisi Ahmet Kara, “Mesaj alınmıştır Sayın Bakan’ım. Ben ilgileneceğim.” dedi.

Çadır ziyaretinde AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da yer aldı.