Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sivas Belediyesi’nin çöpten enerji üreteceği tesisin temelini attı. Yıldız, Türkiye'de çöpten enerji üretiminin yüzde 1,3 civarında olduğunu belirterek, “81 ilde bu tesislerin kazandırılmasıyla ilgili çok ciddi teşvikler var. Her bir metreküplük doğalgazın ithalatına karşılık gelecek her hangi bir yatırım bizi heyecanlandırır.” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, programları kapsamında Belediyenin düzenlediği 1. Bahar Temizlik Festivali kapsamında Kongre Müzesi bahçesinde kurulan geri dönüşüm stantlarını gezdikten sonra temizlikle ilgili Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen resim, şiir, kompozisyon yarışması ödül törenine katıldı.

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİLECEK

Öğleden sonra ise Sivas Belediyesi tarafından Çöpten Enerji Üretim Tesisi Temel Atma törenine iştirak etti. Seyfeli mevkiinde bulunan çöp alanında yapılacak tesisin temel atma töreni öncesi çevresinde ağaç dikimi yapıldı.

Enerji üretimi için alanda yapılan çalışmaların anlatıldığı sinevizyon gösterisi sonrası konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Tesiste üretilecek enerjinin 2.8 mega watt ile Türkiye’de üretilen enerjinin 25’te biri olsa da önemli olan enerjinin çevreye rağmen değil, çevreyle beraber üretilmesinin öneminin altını çizdi.

Dünyada enerji arzının yüzde 10’unun çöplerden üretildiğini kaydeden Yıldız, “Biz doğalgazı ve ham petrolü ithal eden bire ülkeyiz ama çöp yerli bir kaynak haline gelmiştir. Yerli kaynağı mutlaka değerlendiriyor olmamız lazım. Ülkemizde enerji üretimindeki payı yüzde 1.3 civarında. 81 ilde bu tesislerin kazandırılmasıyla ilgili çok ciddi teşvikler var. Her bir metreküplük doğalgazın ithalatına karşılık gelecek her hangi bir yatırım bizi heyecanlandırır. Burada 1 veya 3 mega watt mı hiç buna bakmayız. Ülkenin her bir köşesinde bu yerli yatırımları artıracağız.”

YILMAZ, ESKİ VE YENİ TÜRKİYE’Yİ KIYASLADI

Programları nedeniyle il dışından bulunan ve tören sırasında Sivas’a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise enerji üretimiyle ilgili olarak yaptıkları çalışmaların istenmediğine vurgu yaparak, “Nükleerden, hidro elektrik santralinden, rüzgârdan veya güneşten enerji üretelim diyoruz birileri istemezik diyor. Şimdi çöpten enerji elde ediyoruz bilmiyorum buna da hayır diyen var mı? Eski Türkiye her şeye istemezik diyen Türkiye, Yeni Türkiye ise bu halkın yarasına merhem olacak ne varsa, çöpten de olsa bu milletin hizmetine sunan Türkiye’dir. Hastane kapısında beklemesin diye hastaneler yaptık. Bu millet karanlıkta kalmasın diye en ücra köşeye kadar enerjiyi götürdük. Nüfusumuz arttı, hava kirliliği azaldı, çünkü her ilimize doğalgaz gönderdik de ondan.” görüşünü savundu.

TESİSTE 30 BİN KİŞİLİK ENERJİ ÜRETİLECEK

30 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak tesis için yaklaşık 80 dönümlük alan üzerinde yapılacak çalışmayla 15 gaz bacası kurulacak olan bölgede, Ağustos ayı itibariyle enerji üretimi sağlanacak. Buradan elde edilen enerji ile aylık 7 bin evin enerji ihtiyacını karşılanacak. Ayrıca belediye tesis sayesinde yıllık 600 bin lira sabit kira geliri sağladığı gibi üretilen enerjiden kademeli olarak ta pay sahibi olacak.