Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HDP'nin 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasındaki söylemlerinin birbirinden farklı olduğunu belirterek, "HDP'ye verilen emanet oyların ve desteklerin ortadan kalkacağına inanıyorum.’’ dedi.

Bakan Taner Yıldız bakanlıkta, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nin hazırladığı ‘Türkiye Enerji Raporu’ tanıtımına katıldı. Yıldız burada gazetecilerin sorularını cevapladı. PKK'nın enerji iletim ve boru hatlarına yaptığı saldırılardan sonra bu bölgelerdeki son durumun sorulması üzerine Yıldız, "Terör örgütü PKK’nın yaptıkları şu anda yalnızca devlete zarar vermekle kalmayıp Kürt kardeşlerimizin o bölgede kimler yaşıyorsa onlara götürülen hizmetler olduğunu söylemiştim. Çukurca’ya giden enerji iletim hattını devirdiler. O direği devirenin PKK olduğunu herkes biliyor. Kürtçülük adına yaptıklarını savunuyorlar ama orada yapılan hizmet 3 gündür aksıyor. Hem devireceksiniz hem de Kürtlerin hakkını savunduğunuzu iddia edeceksiniz. Özellikle Kuzey Irak tarafından yapılan açıklamanın da kendilerini mağdur ettiğini oradaki gelirlerine mani olduğunu söyledi. PKK’nın Kürt halkı adına yaptıkları açıklamaların samimi olmadığına inanıyorum. Silopi iletim hattını Şırnak’ta devirdiler. Orada 40’a yakın köy elektriksiz kaldı. Vatandaşımızın bunları bilmesini istiyorum. Böylesi büyük bir iletim hattını aksatmış olmalarını doğru bulmuyorum. Bundan sonraki toplantılarda da bunu söyleyeceğim oradaki vatandaşımızın hizmetini aksatan Kürtçülük adına hizmet ettiğini iddia eden PKK’dır. Her hizmetin aksamasında bundan sonra açıkça ifşa edeceğiz." diye konuştu.

"PATLATILAN KERKÜK-YUMURTALIK BORU HATTINDA HENÜZ AKIŞ SAĞLANAMADI"

PKK'nın, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına düzenlediği saldırı sonrasında oradaki petrol akışına yönelik son durumun sorulması üzerine Yıldız, "Patlatılan Kerkük-Yumurtalık boru hattında henüz akış sağlanmamıştır. Gerekli tadilatlar yapılmaktadır.’’ dedi. Yıldız, "Bir kısım kaçak kullananlarla alakalı konuda oraya da müdahale edilmektedir. 2 boru hattı var biliyorsunuz. Patlatın boru hattından bir tanesinde akış yoktur. Diğerinden akış vardır. Ama bu tam kapasitemizi engelliyor. Buradan Kuzey Irak’ın mağdur olduğunu ve oradaki gelirlerden dolayı da gelir eksikliğine ulaştığını söylemek isterim.’’ ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ KOALİSYON ÇALIŞMALARINDA PARTİLERİN POLİTİKLARINA MAHKUM DEĞİLDİR"

Koalisyon görüşmelerine ilişkin olarak da Yıldız şunları söyledi: "Bir parti diğerinin önüne geçmiştir cümleleri doğru değildir. Bu müzakereler sonuçlanmamıştır. Müzakerelerin kendine has önemi ve değeri vardır. Başbakanımızın açıklayacağı son noktaya kadar herhangi parti ile koalisyonun daha yakın olduğunu ve birinin diğerine göre daha uzak olduğunu söylemenin yanlış olduğunu belirtmek isterim. AK Parti Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması ile alakalı olarak, samimi olarak yaptığı çalışmaları henüz sonuçlanmadı. AK Parti, koalisyon görüşmelerinde yapıyormuş gibi yapmamaktadır. Kamuoyunun yönetilmesine dair bir kısım söylemelere samimi dilekleri ile beraber açıklamaktadır. En son çözüm olan erken seçimden önce yapılacak ne varsa onları koalisyon adına yapması gerektiğini bilmektedir AK Parti, tabi ki koalisyon çalışmalarında partilerin politikalarına mahkum değildir. Ak Parti, yapıcı yaklaşmaktadır. Sonuçta Koalisyon olur veya olmaz. AK Parti samimi bir şekilde çalışmaktadır."

TÜRKİYE'DE ELEKTRİK ÜRETİMİ, TÜKETİMİNDEN FAZLA

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak havaya bağlı olarak elektrik kesintileri ve zammının söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine, "Türkiye ilk defa 43 bin megabaytın üzerine çıktı. Türkiye'de arz, talepten fazladır. Her ne kadar sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyretse de talepleri karşılama noktasında bir sıkıntımız bulunmamaktadır. Türkiye'de elektrik üretimi, tüketiminden daha fazladır. Devletimiz tarafından herhangi bir aksama olmadığını ama PKK'nın terörü yüzünden bazı yerlerde elektriğin kesildiğini bu vesile ile bir kez daha söylemem lazım. Şu anda çok rahat bir enerji arzını yaşıyoruz gerek kamu gerekse özel sektör üretimleri açısından" diye konuştu.

HDP'nin 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasındaki söylemlerinin birbirinden farklı olduğuna belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Ne yazık ki seçimlerden önce bir kısım şirin, daha iyi görünme çabalarının bittiğini, yüzlerindeki boyanın aktığını ve PKK yüzünün göründüğünü söylemeliyim. HDP'nin 'silahlar sussun' cümlesini cesareti varsa PKK'ya söylemesi lazım. HDP'nin şirin gözükmelerinin, yüzündeki boyaların akmasıyla gerçeğine dönüştüğünü gördük. Seçilen milletvekillerinin kurduğu PKK cümleleri hiçbir şekilde kınanmadı, parti içi disiplin uygulanmadı. Seçim öncesindeki konuşmaların sonrasındaki icraatlarla mütenasip olmadığını söylemem lazım. Vatandaşımız her birisini görüyor, HDP'nin dilinin, icraatlarının değiştiğini görüyor. İster erken seçim olsun, ister olmasın HDP'ye verilen emanet oyların ve desteklerin ortadan kalkacağına inanıyorum. Hele hele 3 gün elektriksiz kaldığında bunu doğru değerlendireceğine inanıyorum"