Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye genelindeki elektrik kesintisinin sebebini henüz belirleyemediklerini, enerjinin yeniden verilmesine odaklandıklarını söyledi.

Slovakya'da basın mensuplarına açıklama yapan Taner Yıldız, enterkonekte sisteminin merkezinin bulunduğu yerlerde yoğun bir çalışmanın devam ettiğini dile getirdi.

Anlık kayıtların tutulduğunu belirten Yıldız, "Bu teknik bir gerekçeden mi kaynaklanıyor, bir manevra arızasından mı kaynaklanıyor, bir işletme hatasından mı kaynaklanıyor? Bütün bunların her birisini açıklıkla söyleyebiliriz." dedi.

Kesinti ile ilgili senaryoların hatırlatılması üzerine, "Bu tür toz-duman arasında birçok iddia dolaşabilir." diyen Yıldız, "Biz gerçeklerle uğraşacağız." dedi ve Elektrik Mühendisleri Odası'nın 'ucuz elektrik vermek istemeyen enerji üretim şirketlerinin bu duruma sebep olduğu' iddiasını yadırgadığını aktardı. Bakan Yıldız, "İzmir tarafında özel sektöre ait bir santralin bir gerekçeyle devre dışı olduğu, onun bir domino tesiri yaptığından bahsedildi bana ilk anda. Ama bunu da teyit etmem, kesinleştirmem lazım." dedi. Yıldız, kendi içinde izole olan sistemin nasıl domino etkisi oluşturduğunu araştıracaklarını dile getirdi.

Avrupa enerji ağının Türkiye'yi sistemden çıkardığı iddiasına da cevap veren Yıldız, "Avrupa ile senkron çalışabilmesiyle alakalı konuda biz artık rüştümüzü ispat ettik. Bununla alakalı bütün çalışmalar tamamlandı. Test çalışmaları bitti. Ve Türkiye hem frekansta hem de diğer bütün konularda senkron çalışabileceğini gösterdi." dedi. Bakan Yıldız, Türkiye'nin Avrupa ile enerji alışverişinin, toplam sistemde çok küçük bir yekun teşkil ettiğini de ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi: "Birçok iddialar, söylentiler de dolaşıyor. Bunların hepsine şu anda kesin bir şekilde cevap vermem doğru değil. Terör müdür, deniyor; siber midir deniyor, teknik bir arıza mıdır deniyor. Bunların her birisinin, dediğim gibi, bu kesin çalışmalarımızı tamamladıktan sonra yapacağız. Her zaman olduğu gibi kamuoyumuza şeffaf ve doğru bilgileri aktaracağız."