Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’la alakalı yaptırımların kalkmasını olumlu bir gelişme değerlendirdi. Yıldız, “Türkiye’nin başından bu yana bu yaptırımların kalkmasından yana olması, bu bölgeyle alakalı olarak öngörülerinin doğru olduğuna önemli bir delildir. İran’ın komşu, kardeş, dost ve samimi ülke olarak güçlenmesi Türkiye’nin işine gelmektedir.” dedi.

Bakan Taner Yıldız, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genç Diplomat Akademisi’nin düzenlediği, ‘Uluslararası Enerji Arenasında Etkin Bir Oyuncu Olarak Türkiye’ konulu toplantının açılış konuşması yaptı.
İran’la ilgili yaptırımların kalkıyor olmasını olumlu gelişme olarak ifade eden Yıldız, “İran’ın komşu, kardeş, dost ve samimi ülke olarak güçlenmesi Türkiye’nin işine gelmektedir. Bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran beraberce çok fazla iş yapabilecektir. Ham petrol üretimini artıracak olması dünyadaki ham petrol varil fiyatlarına bir tüketici ülke olarak olumlu yansıyacaktır.” diye konuştu.

Rusya ile Türkiye arasında yeni anlaşmadan da söz eden Yıldız, şöyle devam etti: “Türk akım projesi. Bu Rusya’nın talebiyle ortaya çıkmış bir projedir. Türkiye’nin desteklediği bir projedir. Şu anda tek boru hattıyla beraber yapacağı bir projedir. Bu İGA gibi hükümetler arası anlaşmayı içeren, uzun müzakere dönemleri olan bir anlaşma tarzıdır. Geçen hafta Rusya Federasyonu Enerji Bakanı’yla beraber bunların olgunlaşması için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Kendileri de açıklama yaptılar. Türkiye’nin aldığı 10.25’lik indirimin önümüzdeki süreçte imzaya açılacağından bahsettiler. Ben bu imza sürecinin çok uzamamasından yanayım. Çünkü 1 Ocak 2015’ten itibaren geçerli olacak. Ve BOTAŞ’ın maliyetlerini olumlu manada azaltacak bir konudan bahsediyoruz. Bu Türkiye’nin çıkarına olan bir iştir. Türkiye’nin menfaatleriyle alakalı olan bir iştir. Onun da zamanında tamamlanacağına inanıyorum.”