Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyleyerek, “Türkiye enerjide her yıl 55-60 milyar dolar, enerji fiyatlarındaki duruma göre bir fatura ödüyor.” dedi.

Bakan Yılmaz, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark ile birlikte Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü yanındaki 'GAP Evde Kuluçka Merkezi'nin açılışına katıldı. Burada konuşan Yılmaz, enerji talebinin hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekti. Ekonomik anlamda işletmelerin enerjiye ihtiyacının arttığını kaydeden Yılmaz, “Artan ihtiyacı sürdürebilir kalkınma perspektifi içinde daha tasarruflu, daha verimli enerji kullanarak karşılamak durumundayız. Bir taraftan enerji arzımızı artırırken, diğer yandan enerji talebimizi çok daha verimli bir şekilde hayata geçirmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.

Enerjiyi verimli kullanmanın Türkiye gibi dışa bağımlı ülkeler için çok önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Enerjide biliyorsunuz Türkiye her yıl 55-60 milyar dolar enerji fiyatlarındaki duruma göre bir fatura ödüyor. Dışa bağımlığımızın azalması anlamında da enerji verimliliği çok önemli. Bir taraftan tabi yurt içi kaynaklarımızla enerji üretimimizi artırırken, bir taraftan da enerji verimliliği ile dışa bağımlılığımızı azaltmak durumundayız. Bizim çeşitli araştırmalardan gördüğümüz şu. Şuan kullandığımız enerjinin en az yüzde 20-25'ini enerji verimliliği projeleriyle tasarruf etmemiz mümkün. Bunun getirisini hesapladığınızda muazzam bir karşılık olduğunu görüyorsunuz.” açıklamasını yaptı.

Konuşmanın ardından, merkezin açılışı gerçekleştirildi.