Bir grup genç pilot tarafından 1960 yılında sosyal buluşma ve kaynaşma ortamı olarak başlatılan, daha sonra kurumsal ve geleneksel bir yapı haline gelen 55. NATO Kaplanlar Buluşması (Tiger Meet) bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilecek. Türk Hava Kuvvetleri’nin ev sahipliğindeki tatbikat, yarın (4 Mayıs) brifingler, bayrak töreni, hoş geldin faaliyeti ile başlayacak. 15 Mayıs gününe kadar sürecek tatbikat kapsamında Hava Fotoğrafçıları Günü etkinliği de gerçekleştirilecek.

Üyelerine birinci sınıf tatbikat ve eğitim imkânı sağlayan Tiger Meet’e, Türkiye’nin yanısıra İsviçre, Polonya, Fransa, İtalya, NATO ve Hollanda pilot ve uçakları ile katılıyor. Tatbikata gözlemci olarak İspanya, Almanya, Portekiz, Avusturya, Yunanistan, Belçika ve Çek Cumhuriyeti katılıyor.

Üyelerin harekâta hazırlık seviyelerini daima ileriye taşımayı temel amaç edinen organizasyon, aynı zamanda NATO ülkeleri arasında birlik ve beraberliği artırmak, tecrübe aktarımı yapmak ve takım ruhu oluşturmayı da hedefliyor. Uçuş faaliyetleri iki hafta sürecek tatbikatta, karmaşık harekât ortamının gereklerine göre her yıl yeniden düzenlenen görevlerle icra edilecek. Büyük paket taarruzlar (Tatbikat) ve nispeten daha küçük paketler (Tatbikat) halinde olmak üzere günlük 2 paket kol planlaması yapıldı. Topluluğa savaş uçaklarının yanında havadan ihbar ve kontrol uçaklarının, taarruz helikopterlerinin, yakıt ikmal uçaklarının ve arama kurtarma helikopterlerinin dâhil olması nedeniyle hava harekât nevilerinden tamamına yakını etkinlikle icra edilecek. Bölgesinde lider konumda olan Tük Hava Kuvvetleri'nin Kaplanları 192. Filo Komutanlığı, NATO Tiger Meet vasıtasıyla uluslararası ortamda eğitim yapabilme ve etkinliğini devam ettirme, dolayısıyla günümüzde ve gelecekte oluşabilecek tehditlere karşı daima hazır olma imkânı bulmuş olacak.

TIGER MEET NASIL KURULDU?

Tiger Meet, 1960 yılında Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri'nden 79. ve 74. filoların, sosyal ortam oluşturmak maksadıyla bir araya gelmesiyle başladı. Bu filolara, 1961 yılında Fransız EC 1/12 filosunun katılımıyla, NATO içerisindeki filolar arasında işbirliği ve dayanışmanın artırılması amacıyla 'NATO Tiger Association (NTA)' (NATO Kaplan Birliği) uluslararası kimlikle kuruldu.

Katılım sağlayan filoların temel özelliği gücü, sürati, avlanma cesurluğuna sahip 'Kaplan' çağrı adı veya arması taşımaları olarak belirlendi. 1961 yılında gerçekleştirilen ilk buluşmanın çok başarılı sonuçlar doğurması sonrasında her yıl tekrarlanmasına karar verildi.

Soğuk Savaş yıllarında 'Demir Perde'nin kırılması anlamına gelecek bu faaliyetler, daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapacak olan Mike Dugan önderliğinde, faaliyetin birleştirici rolü vurgulanarak her yıl katılımcı ülke sayısı artarak günümüzdeki hali ile devam edegeldi.