Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ihracatı içinde yüksek teknoloji payının azlığına vurgu yaparak, "Bu rakam yüzde 4 bile değil." dedi. Güney Kore, Almanya ve Japonya'daki rakamların daha yükseklerde seyrettiğine dikkat çeken Zeybekci, ihracatın kilogram fiyatının da bu ülkelerin gerisinde olduğunu ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından yapımı üstlenilen 'Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Ticaret Meslek Lisesi'nin açılışına katıldı. Açılışta konuşan Bakan Nihat Zeybekci, dünyanın bugün bilgi ve teknolojiyi üretenler ve bunu tüketenler olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi. Zeybekci, "Ne acı bir gerçektir ki, bilgi ve teknolojiyi üretenler tüketenleri yönetiyor, onlara hükmediyor. Bugün Türkiye'de ihracatımızın içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4 bile değil. İhracatın içinde Kore'deki pay yüzde 25. Yüzde 4 de bizimki. Almanya ve Japonya'nınki yüzde 30'un üzerinde." şeklinde konuştu.

İhracatın 12 yılda 36 milyar dolardan 171,6 milyar dolara ulaştığını ve bunun büyük bir başarı olduğunu dile getiren Bakan Zeybekci, "Ama bu ihracatımızın içindeki ortalama 1 kilogram ihracatımızın fiyatı daha yeni 1,30'lardan 1,60 - 1,70'lere geldi. Biraz önce saydığım ülkelerin ortalama ihracatlarının kilogram fiyatı 4 dolar seviyesinde." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, şöyle devam etti: "Buradan şuraya gelmeye çalışıyorum. Biz öyle muhteşem bir dinin mensuplarıyız ki, öyle muhteşem bir milletin mensuplarıyız ki, ilk emir, ilk nazil olan ayet diyor ki, 'Oku, seni yaratan Rabbinin adıyla oku.' Namaz kıl, oruç tut, şunu yap, bunu yap demiyor. 'Oku' diyor. Sen okursan iyi olursun. Sen okursan herşeyi anlarsın bilirsin zaten, onun için oku. Onun için ben gençlerimize diyorum ki, bir daha aynı yaşta olmayacaksınız, aynı sınıflarda olmayacaksınız."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de "Burada inşallah yetişecek gençler çok iyi yabancı dil bilen, gerek dış ticaret, gerek lojistik, gerekse ticaretle ilgili diğer konularda eğitim alacaklar. Gaziantep ve Güneydoğu'nun ihracatının artmasına önemli katkılar sağlayacak, ülke ekonomisine önemli destekler verecekler." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve TİM Başkanı Büyükekşi tarafından GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz'a onur belgesi takdim edildi. Kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri sınıfları gezdi. GAİB tarafından yapımı üstlenilen okulda 75 derslik, 1 konferans salonu ve çok amaçlı salonlar, yemekhaneler ve toplantı salonları bulunuyor.