Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ücretlerinin faturalandırılmasında aksamalar tespit ettiklerini, ilgili firmaları uyardıklarını söyledi. Yıldız, elektriğe açık veya gizli zam yapmadıklarını ifade etti.

Bakan Taner Yıldız, 'maden kanunu tasarısı' ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldız, 'Elektriğe gizli bir zam var mı?' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015 yılında ulusal tarife ile beraber götürülüyor. Edirne'den Kars'a, Sinop'a varıncaya kadar tarifler tektir. Abone gruplarına göre, sanayicinin tüccarın meskenin ödeyeceği faturalar bu manada her tarafta sabittir. Bunlarla alakalı ne gizli ne açık gizli zam söz konusu değildir. Faturaların dönemiyle alakalı bir durum söz konusu. Aylık faturaları kesmeleri lazım, aksamalar olduğunu gördük ve ikazları yaptık. Ancak kullanılan elektriğe ekleme söz konusu değil.''


DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANINI DAHA SORUMLU DAVRANMAYA DAVET EDİYORUM

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) belediyelere ait su istasyonlarının elektriğini kestiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, bu konuyu Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğini kaydetti. Yıldız, herkesin devlete karşı sorumlulukları olduğunu belirterek şöyle devam etti:

''Özellikle Diyarbakır Belediye Başkanımızı bütün idarecilerde olduğu gibi daha sorumlu davranmaya davet ediyorum. Olay nedir? Bu şirketler özelleştirildi. Artı bir para istenmiyor. Kullanılan elektriğin parası isteniyor. Şimdi bu Diyarbakır için de geçerli, Edirne için de geçerli, Antalya için de geçerli. Bunu o yöreye has bir uygulama olarak göstermek de doğru değildir. Sadece arıtma tesisinin 49 milyon TL borcu var. Şirket şunu söylüyor; 'Lütfen bunları ödeyin. Eğer ödeme kabiliyetleriniz yoksa bunlara taksit yapalım.' Biz hiç bir şekilde ödeme planı veremiyoruz' deniyor. Ödeme planı veren belediyeler var. Batman Belediyesi ve Şırnak Belediyeleri ödeme planı verdiler ve şu an enerjileri açık. Batman Belediyesi'yle Diyarbakır Belediyesi arasında siyasi kimlik farkı var mı? Böyle bir şey söz konusu olamaz. Biz iyi niyetli vatandaşlarımızdan mutlaka ödemek isteyenler ile alakalı her türlü kolaylığın sağlanacağını bir kez daha söylüyorum. Bu konuyu Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğim. Orada toplam 251 milyon TL'lik bir alacağı var. Yani Siirt'in toplam fatura borcu 1.1, Batman'ın 22, Şırnak'ın 24, Mardin'in 46, Diyarbakır'ın 88, Şanlıurfa'nın 68 milyon TL borcu var. Kanun çerçevesinde mevzuat gereğini yapmak durumundalar. Mahkeme elektrik kesintileri için yürütmeyi durdurma verdi. DEDAŞ'ın içme suyu tesislerinin elektriği mahkeme kararıyla açıldı. Yani bunun da tabi yargı mensuplarıyla da bunları paylaşmamız lazım. Oradaki kamu görevi yapan kişiler görevlerini yapamayacaklar mı? Bunları sormamız gerekiyor. Ödeyenlerle ödemeyenlerin eşit düzlemde aynı haklara sahip olamayacağını biliyoruz. O yüzden bütün bunlarla alakalı Bakanlar Kurulu'na ben de bu konuyu getirmeyi aynı şekilde uygun buluyorum. Ödeme planlarında, özellikle Antalya'da, kredi kartı uygulaması bile koydular. Taksit de yapılıyor, isteyenlere. Bir peşin 3 taksitle ödeme imkanı sağlanıyor."