AK Parti Hükümeti'nin, seçimlerden önce birçok usulsüzlük dosyasını askıya aldığı iddia edildi. Askıya alınan dosyaların özellikle haksız ödemelerden kaynaklandığı ileri sürüldü.

Taraf gazetesinden Hüzeyin Özay'ın haberine göre, muhalefet partilerinin 17-25 aralık dosyaları nedeniyle ağır eleştiriler yönelttiği AK Parti Hükümeti'nin, seçimlerden önce birçok usulsüzlük dosyasını da askıya aldığı belirlendi. Habere göre askıya alınan dosyalar, özellikle haksız ödemelerden kaynaklanıyor. Askıya alınan usulsüzlük dosyalarının haberde yer alan hikayesi şöyle:

ÖLENLERİN MAAŞINI ALMIŞLAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, “evde bakım, yaşlı ve engelli maaşları” ile ilgili 81 ilde denetim yaptı. Yapılan denetimler sonucunda binlerce vatandaşın, karşılığında ücret aldığı yaşlı veya özürlü vatandaşlar hayatını kaybettiği halde, maaşları almaya devam ettiğini tespit etti. Bu konudaki çalışmaların büyük kısmı il düzeyinde yürütüldüğü için, usulsüz maaş aldığı tespit edilen kişi sayısı tam olarak netleştirilemedi. Ancak sayının on binlerle ifade edildiği kaydedildi. Bunun üzerine bakanlık, yersiz olarak devletten maaş alan vatandaşların maaşlarının kesilmesini ve geriye dönük de usulsüz alınan maaşlarının tahsil edilmesini istedi. Bu konudaki dosyalar işleme konulması için deftertarlıklara gönderildi.

TEŞKİLATTAN BASKI GELDİ

Deftardarların dosyaları işleme koyması ile birlikte bakanlığın telefonları adeta susmaz oldu. AK Parti teşkilatlarından yüzlerce kişi, usulsüz maaş alanlarla ilgili işlemlerin acil olarak durdurulmasını istedi. Ve bu durumun devam etmesi halinde AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde büyük oy kaybedeceği de öne sürüldü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da, gelen baskılar üzerine acil olarak işlemlerin durdurulması için il valiliklerine yazı gönderdi. Nisan ayı içinde gönderilen yazıda, icra işlemlerin biran önce durudurulması dosyaların da iade edilmesi istendi. Bakanın talimat yazısında, “Bu yardım parasını mükerrer alan, özürlü kişi ölmesine rağmen almaya devam eden, özür derecesi yeterli olmadan yardım alan kişilere şimdilik dokunmayın, paranın iadesini istemeyin, takibat yapmayın” ifadelerine yer verildi. Bu yazı üzerine 81 ildeki usulsüz maaş alanlarla ilgili olarak yapılan soruşturmalar, incelemeler ve paranın geri alınmasına yönelik işlemler askıya alındı. Erken seçim tartışmaları nedeniyle bakanlık, alacaklarını şimdi de tahsil edemiyor. Binlerce dosyanın ise zaman aşımına uğramasından endişe ediliyor.