Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, İztuzu Plajı ihalesinin iptal edileceği yönündeki açıklaması, Muğla'nın Ortaca ilçesinde olumlu karşılandı. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Sözcüsü Murat Demirci, "İztuzu'nun doğal kalması açısından bu durumun olumlu olduğunu düşünüyoruz." dedi. Güllüce, Twitter'dan İztuzu için şu mesajı yazmıştı: "İztuzu ihalesini iptal edeceğim. Yeni aldığımız karar şu: İztuzu Plajı'nda hiçbir ticari faaliyet, şezlong, şemsiye olmayacak. Akademisyen ve gazeteciler ile bir araya geldik. Carettaları Muğla Üniversitesi'ne emanet edeceğiz. Gerekli protokolü imzalayacağız."

İKUP Sözcüsü Demirci, Bakan Güllüce’nin yaklaşımını olumlu karşıladıklarını belirterek, "İhalenin iptal edileceği belirtilmiş, bu olumlu bir gelişme. Burada hiçbir ticari faaliyetin olmayacağı ifade edilmiş, bu da bizim için olumlu bir gelişmedir, çünkü bizim önceliğimiz ticareti faaliyet değildir. Bunu her zaman dile getirdik, önceliğimiz doğa korumadır diye. Buranın Muğla Üniversitesi'ne verileceği yönünde bir açıklaması olmuş. Bu konuda bizim görüş beyan edebileceğimiz bir şey yok, çünkü zaten üniversite orada çalışıyor." ifadelerini kullandı. Murat Demirci, bunların nasıl yapılacağını takip edeceklerini de belirterek, "Burada hiçbir ticari faaliyet olmayacağı söyleniyor fakat oraya gelen insanların ikamesi konusundaki işleri kimler yapacak? Bakanlık kendi personeliyle mi, yoksa yerelden destek mi alacaklar. Tabii ki bunlar sonraki şeyler. Bu konulardaki gelişmelere göre de görüşlerimizi dile getiririz. Bu ilk tweete karşı vereceğimiz tepki olumludur. İhalenin iptal edilmesi zaten beklenen bir şeydi. Kimsenin aklına yatan bir şey değildi bu. İnsanların hoşuna gitmemişti. Ticari faaliyet olmaması, caretta carettalar için son derece olumludur. Bu konuda bazı insanlar için belediyenin burada olmaması bir kaygı olabilir diye düşünebilir. Bu hiç sorun değil, eminin belediyenin işletmeleri başka yerlerde ticari faaliyette bulunabilirler. İztuzu'nun doğal kalması açısından bu durumun olumlu olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Ltd.Şti. (MUÇEV) ile Dalyan Çevre Turizm Tic. Ltd.Şti. (DALÇEV) arasında imzalanan kiralama protokolünün uygulanması, 25 Aralık 2014 tarihinde Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce tedbiren durdurmuştu. Bu kararın ardından kiralamaya karşı çıkan Ortaca Belediyesi'nin, protokolün yürütmesinin durdurulması ve iptali talebini değerlendiren Muğla 2. İdare Mahkemesi'nden yeni bir karar çıkmıştı. Mahkeme, MUÇEV'in protokol imzalama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle DALÇEV ile imzalanan kiralama protokolünün yürütmesini durdurulmuştu. Bu karar için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolunun açık olduğu bildirilmişti.