Taraf gazetesinin haberinde bakanlara ve oğullarına kadar uzanan yolsuzluk soruşturmasında Reza Zarrab'ın bürokratik sorunları aşmak için üç bakana 133 milyon lira rüşvet verdiği iddia edildi.

İşte gazeteden alınan o haber:

Son yılların en büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ayrıntıları ortaya çıkıyor. Gözaltına alınan işadamı Reza Zarrab'ın adı ilk olarak 2008'de MASAK tarafından hazırlanan raporda “şüpheli” olarak geçiyordu. Bunun yanı sıra, farklı kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar, teftişler ve araştırmalar sonucunda geçen yıl İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜLER VAR

Derinleşen soruşturma kapsamında, Zarrab'ın sahte belgeler ve hayali ihracat gibi yöntemlerle şüpheli para transferi yaptığı, bu işlemleri rahat yürütebilmek için de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'a rüşvet verdiği öne sürüldü. İddialara göre; Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan ile Muammer Güler'in oğlu Barış Güler bu rüşvet trafiğinde etkin rol oynadı. Yine iddiaya göre, bakan çocuklarının böyle bir rüşvet olayında yer alması hem teknik hem de fiziki takiple görüntülendi. Kayıtlar delil olarak soruşturma dosyasında yer aldı.

HALKBANK'A UZANDI

Reza Zarrab'ın kendisine koruma tahsis edilmesini sağlamak ve aralarında akrabalarının da bulunduğu kişilere Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldırmak için İçişleri Bakanı Güler'in oğluna rüşvet verdiğinin teknik takibe takıldığı iddia edildi. Zarrab'ın rüşvet verdiği diğer bir ismin de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olduğu iddia ediliyor. Zarrab'ın İran'a usulsüz şekilde gerçekleştirdiği yüksek meblağlı havale işlemlerinin Çağlayan vasıtasıyla Halkbank üzerinden gerçekleştirildiği ve bu yolla Halkbank'ın zarara uğratıldığı öne sürüldü.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de adının geçmesi nedeniyle savcıların operasyonu büyük bir gizlilikle yürüttüğü ve sızma riskine karşı operasyonun erkene alındığı ifade edildi. Teknik takipte Zarrab'ın karşılaştığı bazı bürokratik sorunları AB Bakanı Egemen Bağış'a rüşvet karşılığında çözdürdüğü iddia edildi. Sadece soruşturma sürecinde Reza Zarrab'ın üç Bakan ve Halkbank'ın Genel Müdürü'ne verdiği belirtilen toplam rüşvetin yaklaşık 137 Milyon TL olduğu iddia edildi. Zafer Çağlayan'ın 110 milyon, Muammer Güler'in 20 milyon ve Egemen Bağış'ın 3 milyon TL rüşvet aldığı öne sürüldü.

İMAR DA RANT DOSYASI

Bakan Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'ın olduğu soruşturma dosyasında ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın görev alanına giren TOKİ ve inşaat sektöründeki rüşvet, haksız kazanç, imar usulsüzlükleri ve rant yolsuzlukları gibi suçlar olduğu öğrenildi. Vatandaşların başvurularına rağmen belediyelerce imara açılmayan pek çok arazinin Abdullah Oğuz Bayraktar'ın girişimleri sonucu imara açıldığı ve büyük şirketlere verildiği öne sürülüyor.

Belediyeler tarafından onaylanmayan imar planlarının da, Bakan Bayraktar tarafından bakanlık bünyesine alındığı ve Özel “Proje Alanı” veya “Kentsel Tasarım Projesi” ilan ettirilerek imara açıldığı iddia ediliyor. Bu izinler karşılığında Oğuz Bayraktar'a gönderilen rüşvet de takibe alındı. Ağaoğlu, Zorlu, Osman Ağca'nın sahibi olduğu Yorum İnşaat, Taşyapı gibi büyük inşaat firmaları soruşturmaya konu oldu. Bu kapsamda, bir milyar doları aşkın paranın rüşvet ve yolsuzluk parası tespit edildi.

TARİHİ TALAN VE MARMARAY SKANDAL

Fatih Belediyesince tarihî yapıların bulunduğu arazilerin ve doğal sit alanlarının rüşvet karşılığı usulsüz bir biçimde imara açılmasının sağlandığı öne sürüldü. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in sit alanındaki arsaların imara açılması ve inşaatlara ruhsat verilmesi karşılığında 1,5 milyon dolar rüşvet istediği iddia edildi. Demir'in ayrıca, Marmaray projesinin hattının geçtiği güzergâhın 50 metre çevresine inşaat izni verilmesi yasak olduğu halde, Demir'in bu hat üzerinde bulunan bir araziye otel yapılmak için inşaat izni talimatını rüşvetle verdiği belirtildi.

Taraf