CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 72 saati bulan elektrik kesintileri sebebiyle elektrik şirketinin abonelere tazminat ödemesi gerektiğini bildirdiğini söyledi.

Özkoç, ocak ayında Sakraya'da kar yağışı sonrasında yaşanan 72 saatlik elektrik kesintisini Meclis'e taşımıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a kesintiler sebebiyle soru önergesi verdiğini ifade eden Özkoç, Yıldız'ın kendisine 'Yönetmelik kapsamında, kesinti süresi 12 saati aşan abonelere gerekli tazminat ödemesi yapılacak’ şeklinde cevap verdiğini belirtti. Özkoç, ancak SEDAŞ'ın tazminat ödememek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurarak Sakarya’daki kar yağışının doğal afet sayılması ve ‘mücbir sebep’ kabul edilmesini talep ettiğini vurguladı.

12 SAATLİK KESİNTİSİ İÇİN HANE BAŞINA 50-100 LİRA

Sakarya’da çok sert bir kış olduğunu, ancak doğal afet sayılacak büyüklükte olmadığını ifade eden Özkoç, EPDK konuyu değerlendireceğini vurguladı. Özkoç şunları kaydetti: "Eğer EPDK da bu kış koşullarını doğal afet saymazsa, SEDAŞ, 12 saati aşan aralıksız elektrik kesintisi için her bir mesken abonesine 50 lira, diğer abonelere de 100 lira ödeyecek. Bu ödeme, faturadan mahsup yoluyla mı olacak, nakden mi yapılacak, EPDK’dan çıkan karardan sonra belirlenecek. Biz, bu sürecin her adımını takip edeceğiz, vatandaşın alacağını SEDAŞ’ta bırakmayacağız."

Özkoç, ikinci bir tazminat kalemi daha olduğunu dile getirerek şu bilgiyi verdi: "O da bir yıl boyunca toplam elektrik kesintisinin 48 saati aşmaması yönünde. Eğer bir yıl boyunca yaşanan kesintiler, 48 saati geçerse abonelerin tazminat hakkı doğuyor. Örneğin 2015 yılı içinde yaşanan kesintilerin toplamı 48 saati geçmesi halinde -ki pek çok abonemiz için bu süre dolmuş durumda- SEDAŞ bu gerekçeyle de tazminat ödeme sorumluluğunda."