Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde üretim yapan Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na (TTK) ait Armutçuk Müessesesi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından iş güvenliği ve sağlığı açısından eksiklik gösterilerek üretimin durdurulduğu öğrenildi. TTK yetkililerinin karara itiraz edeceği öğrenilirken, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, "TTK kapanır, özelleşir ya da lağvedilirse ekonomimiz çöker." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından mart ayı sonunda yaklaşık bin 150 kişinin 3 vardiya çalıştığı müessesede inceleme yapmış, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin eksiklikler saptanması üzerine, hazırlanan raporun kuruma ulaştığı ve geçici süre üretimin durduğu öğrenildi. İşçiler, sabah normal mesailerine devam ederek ,ocakta iş güvenliği ve tahkimat ağırlıklı çalışmayı sürdürdü. İşleri gereği Ankara'da bulunan ve telefonla ulaşılan Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali İşitmez, gönderilen rapora itiraz edildiğini ve itiraz sonucuna kadar madencilerin kömür üretimi yapmayacaklarını söyledi.

SADECE ÜRETİM YOK

Verilen raporda, işçilerin elektrik kesintisi yaşandığında dışarıya tahliyeleri konusunda sorun olduğunu öğrendiklerini kaydeden Ali İşitmez, "Bundan yaklaşık 10-15 gün önce Çalışma Bakanlığı'nın müfettişleri bölgeye gelmişlerdi. İş güvenliği ile ilgili olarak bir kaç tane madde yazmışlar. Şu anda Armutçuk'ta iş güvenliği ve iş sağlığını etkileyecek herhangi bir durum yok. Sıkıntı ise elektrikler kesildiğinde kuyularda ikinci bir enerji kaynağının olması gerektiği, insanların tahliye edilebilmesi için. O da Türkiye'de öyle bir jeneratör yok. Enerji kaynağı yok. Bunun özelleştirme ile ilgili olacağını zannetmiyorum. Ancak biliyorsunuz, özelleştirme konusu ortaya çıkınca önce Armutçuk ve Amasra deniyor. Aynı sıkıntı Amasra'da da var. Diğer yerlerde de denetlemeler var. Aynı sıkıntılar peşi sıra gelecektir. Üretim ne zaman başlayacak belli değil. Belki 10, belki de 12 saat sonra. Çünkü raporlara itiraz edildi. Raporların sonuçları gelinceye kadar kimse bir yere gitmiyor. Tahkimat amaçlı arkadaşlarımız çalışıyor. Ancak kömür üretimi yok." diye konuştu.

"EKONOMİMİZ YERLE BİR OLUR"

Kurumun kurulu bulunduğu Kandilli Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Aydın, HEMA kömür işletmesinin kapatılmasının ardından TTK'nın kapatılması, lağvedilmesi ya da özelleştirilmesinin belde ekonomisini yerle bir edeceğini söyledi. Aydın, "Böyle bir şey sadece söylenti. Yetkililerden, resmi bir ağızdan herhangi bir bilgi almadım. Buna yorum yapmak yanlış olur. Ancak bir gerçek var ki bölgemizdeki TTK Armutçuk Müessesesi herhangi bir şekilde kapatılır, lağvedilir ya da özelleştirilirse, zaten HEMA madenciliğin tesisleri kapatması ile yüzde 30 küçülen ekonomimiz zannederim yerle bir olur artık. Çünkü hala beldemizde başlıca geçim kaynağı TTK Armutçuk Müessesesi. Buradaki yerleşen insanlarımızın da yüzde 30'u TTK lojmanlarında kalan çalışanlar. Bölgemizdeki gençler de TTK çalışanı. HEMA kapandıktan sonra bölgemizin para kaynağı şu anda TTK Armutçuk Müessesesi." şeklinde konuştu.

Kandilli'de yaşayan bazı vatandaşlar, Bakanlık raporunun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü'ne tebliğ edilmesinin ardından üretime ara verilmesini, 'özelleştirme' konusuyla bağlantılı olduklarını düşündüklerini ifade ettiler.