Antalya’da 3 yıl önce düzenlenen korsan CD operasyonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen para ödüllerinin yanlış hesaplanarak fazla ödeme yapıldığı gerekçesiyle polislerden faiziyle birlikte iade etmeleri istendi. Güvenlik Şube Müdürlüğü’ndeki görevli polislerden ellerine tebligat ulaşanların parayı faiziyle birlikte maliyeye yatırmaya başladığı, geri ödenmesi istenen paranın kişi başına bin liraya kadar çıktığı öğrenildi.

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ardından emniyet teşkilatıyla ilgili her geçen gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Operasyon sürecinden bugüne kadar binlerce polis başka illere sürgün gönderilirken onlarcası tutuklandı, bir o kadarı da ihraç edildi. Çeşitli suçlamalarla zan altında bırakılan polislerin hak etmedikleri halde taltif aldıkları iddiasıyla 22 Eylül 2014’te Ankara’da operasyon düzenlenmiş, 17 emniyet personeli gözaltına alınmıştı. Ancak polislerin tamamı serbest bırakılmıştı.

Bu tartışmalar devam ederken bu kez Antalya’da polislere ödül amaçlı yapılan taltif ödemelerinin fazla yapıldığı iddiasıyla tebligat gönderildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından Antalya Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memurlarına gönderilen tebligata göre; 2011-2012 dönemlerinde korsan CD operasyonlarına katılan görevlilere ödül amaçlı ödemeler fazla yapıldı. Tebligatta, o dönemde ödül alan polislerin, faiziyle birlikte isimlerine çıkarılan ödemeleri maliye veznelerine yatırmaları istendi. Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından geri ödenmesi istenen miktar kişi başı bin liraya çıkıyor. Şu ana kadar Antalya’da 40'a yakın polise para iadesiyle ilgili tebligat yapıldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın diğer illerde de benzer çalışma yaptığı öğrenildi.

GEREKÇE: CD DIŞINDAKİLERE ÖDEME YAPILAMAZ

Emniyet kaynakları, operasyonlarda ele geçirilen malzemelerin sayılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne bildirildiğini, buna göre de kişi başına düşen miktarın hesaplanarak ödeme yapıldığını söyledi. Polislerin yanlış ödeme yapıldığı yıllarda binlerce korsan CD ve bunların yapımında kullanılan materyal ele geçirildi. Emniyet, Bakanlığa operasyonda yakalanan malzemelerin bildirimini yaparken CD’lerle birlikte, tanıtım kağıtlarını da (CD kapağı) ekledi. Buna göre ödeme yapan Telif Hakları Genel Müdürlüğü, 3 yıl sonra hesaplamanın yanlış yapıldığının fark edildiğini, CD dışındaki materyaller için ödeme yapamayacakları, yapılanların da geri istenmesine karar verdi.