Manavgat Bakkallar ve Büfeciler Odası Başkanı Abdullah Akça, bakanlıklar arası yetki karmaşasının bakkal ve büfelerin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ruhsatı almasını zorlaştırdığını söyledi.

TAPDK ruhsatını 2 bakanlık arası yetki paylaşımına bağlı bakkal ve büfelerin daha önce iki dakikada aldığı ruhsatı 40 günde alamadığını ileri süren Başkan Akça, "Odamız daha önce bakkal ve büfelere TAPDK ruhsatını daha 2 dakikada veriyordu. Bu elimizden alınca bir bakkal ruhsatı almak için 20 gün belediye, 10 sicil, 10 günde hantal bürokratik işlemlerle 40 günde zor alıyor. Bu esnafa yazık değil mi. Bir esnaf bir ruhsat için 40 gün uğraşır mı? Elimizden yetkiyi alarak 2 dakikalık işi 40 güne çıkardılar. Bu Allah'tan reva mi? Bu tür uygulamalar esnafı bezdiriyor. Sanki birileri esnaflık yapmayın işyerlerinizi kapatın diyor. " diye konuştu.

Esnafın can çekiştiğini, ülke ekonomisine katkıdan bulunmak için iş yeri açmak isteyen esnafında mevzuat ve bürokratik engellerle cezalandırıldığını savunan Akça, gelişmiş ülkelerde ülke ekonomisine gelir sağlayan esnafın her zaman el üstünde tutulduğunu, Türkiye'de ise bunun tersi uygulandığını kaydetti.

Esnafın işyeri açmada ruhsat alma sıkıntısı yaşadığını belirten Akça, son çıkan Ticaret Kanunu kapsamında tacirlerden de ustalık belgesi istendiği bu konuda belediyelerle esnafın belge alma hususunda karmaşa yaşadığını buna yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerektiğinin altını çizdi.